Cocktail blog

Κάποιες χώρες δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία

Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).



 Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν και πως "συμφωνήθηκε, μάλιστα, και σχετικό χρονοδιάγραμμα.«Και ενώ υπήρχε κατ' αρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα "αξιοπιστίας" χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει.Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία».

   Αντιπαράθεση Σόιμπλε - Ντράγκι  

 Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, οι εργασίες του Συμβουλίου της Ευρωζώνης διεκόπησαν με επεισοδιακό τρόπο λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

 Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του: «μην με περνάς για ανόητο». Θέλοντας εμφανώς να αποκλιμακώσει την ένταση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί σήμερα στις 12 μμ ώρα Ελλάδας.

 Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η συζήτηση γενικώς ήταν έντονη και ότι υπήρξαν μερικές χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες δεν έδειξαν καμία διάθεση διαβούλευσης με την ελληνική πλευρά.

 Διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

 Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων νομοθετικές πράξεις σχετικές με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ΦΠΑ στην Ελλάδα.

   Πηγή: ΑΜΠΕ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: