Cocktail blog

Γιατί ο Τσίπρας έδειξε την έξοδο στον Βαρουφάκη,ο κ. Βαρουφάκης γνώριζε πολύ πριν ότι είναι «ανεπιθύμητος» στην Ευρωζώνη

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου» με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Τσίπρα σφράγισε χθες νωρίς το πρωί ο Γιάνης Βαρουφάκης, επιλέγοντας να μην περιμένει το νεύμα της αναγκαστικής παραίτησης από το Μέγαρο Μαξίμου.



«Minister no more». Με τη φράση αυτή «καλημέρισε» τους «οπαδούς» του, γράφοντας χθες το πρωί στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ότι έθεσε εαυτόν εκτός υπουργείου Οικονομικών. Το είχε «οργανώσει» πολύ νωρίτερα, αλλά είχε αποφασίσει ότι θα περίμενε το δημοψήφισμα για ακόμη μία «θεαματική» εμφάνιση - αυτήν τη φορά προς την έξοδο από τις ευθύνες ενός υπουργού Οικονομικών στην πλέον κρίσιμη φάση της ελληνικής οικονομίας.

Στενός συνεργάτης του ομολογεί ότι ο κ. Βαρουφάκης γνώριζε πολύ πριν ότι είναι «ανεπιθύμητος» στην Ευρωζώνη, ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα έκανε στροφή προς τη συμφωνία-επίλυση του ελληνικού ζητήματος με άλλους όρους και, πάντως, όχι βάσει της δικής του πολιτικής πρότασης. Η δε στρατηγική για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του «Οχι» στις προτάσεις των εταίρων είναι -σύμφωνα με τον στενό του συνεργάτη- «δουλειά ενός ανθρώπου», του Γ. Βαρουφάκη.

«Ή χτυπάς κατακέφαλα ή ζητάς συμφωνία», είναι μία φράση που δεν αποδίδεται στον ίδιο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζει με λίγες λέξεις το δίλημμα και την απάντηση που έδωσε τελικά ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος -να σημειωθεί- έχει ακούσει μπηχτές πρόσφατα από τον διάδοχό του Ευκλ. Τσακαλώτο ότι την 20ή Φλεβάρη στη συμφωνία του Eurogroup θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης διατηρεί υψηλή δημοφιλία, αλλά δεν είναι πρόσωπο που δεν τραβάει σαν μαγνήτης και φανατικούς εχθρούς. Είναι κοινό μυστικό ότι και υπουργοί της κυβέρνησης που ομνύουν στη συλλογικότητα έχουν κατηγορήσει σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τον κ. Βαρουφάκη για παραγωγή πολλής εικόνας και λιγότερης αποτελεσματικής δουλειάς. Πολλές συνεντεύξεις κυρίως στα διεθνή ΜΜΕ, συμπεριφορά... επιμελώς ατημέλητη που να προσελκύει νεολαίους, αλλά να αποθαρρύνει επιθετικά όλους όσοι του κάνουν ερωτήσεις που ο ίδιος δεν βρίσκει ενδιαφέρουσες να απαντήσει.

Ο τέως πια υπουργός Οικονομικών ήταν η πρώτη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για την έτσι κι αλλιώς ηλεκτρική καρέκλα στην «εποχή» που η νέα κυβέρνηση πίστευε ότι είχε τον τρόπο να απεμπλακεί με τους καλύτερους όρους από τα μνημόνια. «Να μου κοπεί το χέρι αν εγώ υπογράψω νέο μνημόνιο», είχε προειδοποιήσει συνεχίζοντας την επιχείρηση - διάσχιση της γκρίζας ζώνης του μνημονίου με τη μέθοδο της επιθετικής πολιτικής προς τους εταίρους.Εγκυρότατες πληροφορίες, που πηγάζουν μάλιστα από ανθρώπους που συνομιλούν μαζί του, προβλέπουν και σχεδόν «υπογράφουν» ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν πρόκειται εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία να την ψηφίσει στη Βουλή - «θα ψηφίσει μόνο αν η συμφωνία είναι αυτή που ο κ. Τσίπρας είχε καταθέσει υπογεγραμμένη», δηλαδή μια βιώσιμη συμφωνία με απόφαση για το χρέος!
«Αποχωρώ...»

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης παραμένει ενεργός και θέλει να αποδειχτεί εξαιρετικά δραστήριος και με σαφή «ατζέντα» βουλευτής και γενικότερα πολιτικός το αμέσως επόμενο διάστημα. Με τον πρωθυπουργό εθεάθη να κάνει βόλτα στον Εθνικό Κήπο σε μια κρίσιμη στιγμή - κάποιες μέρες πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος προτίμησαν να κουβεντιάσουν περπατώντας στον όμορο κήπο του Μαξίμου. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός, αν και είχε πριν να αναλάβει καθήκοντα και φιλική σχέση με το ζεύγος Βαρουφάκη, δεν είχε κρύψει στους συνεργάτες του ουκ ολίγες φορές τη δυσφορία του για δηλώσεις που φρέναραν τις διαπραγματεύσεις.

«Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα "εκτιμούσαν" την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Γι' αυτό και αποχωρώ από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρισε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος. Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών. Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης με ανακοίνωσή του. Παράλληλα επισήμανε ότι «το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της χρεοδουλοπαροικίας».

Πάντως η είδηση της παραίτησης - αποπομπής του Γ. Βαρουφάκη μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν. Ο τέως υπουργός αμέσως μετά το επεισοδιακό Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας είχε μπει στο στόχαστρο και του Μαξίμου. Το δημοψήφισμα και η απόλυτη επικράτηση του «Οχι» ήταν η αφορμή που έψαχνε ο Αλέξης Τσίπρας για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Δύο «λάθη» στα οποία υπέπεσε ο τέως υπουργός πριν από την παραίτησή του στο Διαδίκτυο ήταν, σύμφωνα με πολλούς, τα εξής: μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και πριν ακόμη μιλήσει ο πρωθυπουργός, προέβη σε δήλωση-διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό μιλώντας με σκληρό και επικριτικό τόνο έναντι των δανειστών και με δήλωσή του που δημοσίευσε η «Telegraph» εξέφρασε την άποψη για έκδοση παράλληλου νομίσματος, τα περίφημα IΟUs. Η δικαιολογία ότι η δήλωση ήταν προγενέστερη της τραπεζικής αργίας και των capital controls δεν έπεισε κανέναν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Ο «ροκ σταρ» υπουργός

Η άνοδος και η πτώση μετά τη Ρίγα

Η «απογείωση» της καριέρας του Γ. Βαρουφάκη στην πολιτική και οικονομική σκηνή της Ελλάδας και της Ευρώπης ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου 2015, όταν εκλέγεται πρώτος βουλευτής στη Β' Αθήνας με 131.211 ψήφους και γίνεται υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Από την πρώτη στιγμή ο Γ. Βαρουφάκης κατέκτησε τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Ολοι τον κυνηγούν για μια δήλωση, μια συνέντευξη ή για ένα πλάνο με τον ίδιο να οδηγεί την πολλών κυβικών μηχανή του ή με τη γυναίκα του Δώρα Στράτου σε διάφορες κοινές εμφανίσεις. Με αγωνία περιμένουν τα μέσα ενημέρωσης πώς θα εμφανιστεί ο «ροκ σταρ» υπουργός για πρώτη φορά στο Eurogroup και πώς θα αντιμετωπίσει τους κουστουμαρισμένους... υπουργούς της Ευρωζώνης.Ομως, από την αρχή φάνηκε ότι οι σχέσεις του με τους εταίρους ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολες.

30 Ιανουαρίου 2015: Τέσσερις ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, έρχεται στην Αθήνα και επισκέπτεται το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τη συνεργασία με τον υπουργό ξεκινά η συνέντευξη Τύπου και κανείς δεν περιμένει αυτό που θα συμβεί. Ο κ. Βαρουφάκης εξαπολύει επίθεση στην τρόικα, χαρακτηρίζοντάς την «σαθρά δομημένη αποστολή με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργάζεται». Ο κ. Ντάισελμπλουμ... τα χάνει, κάνει μια κίνηση δυσφορίας, χαιρετά τον υπουργό λέγοντας κάτι στο αυτί του το οποίο σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ήταν «μόλις σκότωσες την τρόικα». Το μόνο που ακούστηκε ήταν το περίφημο «ουάου» του κ. Βαρουφάκη.

11 Φεβρουαρίου 2015: Ηταν το πρώτο Eurogroup της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Βαρουφάκη και η πρώτη γνωριμία του με τον Β. Σόιμπλε. Η συνεδρίαση καταλήγει σε ναυάγιο, καθώς ο Ελληνας υπουργός τούς ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το Μνημόνιο.

20 Φεβρουαρίου 2015: Στο νέο Eurogroup κλείνει η συμφωνία με βασικά σημεία την τετράμηνη παράταση του προγράμματος και την κατάθεση λίστας μεταρρυθμίσεων έως το τέλος Απριλίου. Από τότε ξεκινά η περίοδος της «δημιουργικής ασάφειας».Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει μέχρι τα μέσα Απριλίου ο «πρωταγωνιστής» της κυβέρνησης. Η ομάδα του αποτελείται από τον οικονομολόγο Νίκο Θεοχαράκη και την Ελενα Παναρίτη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group για την επίτευξη συμφωνίας.

24 Απριλίου 2015: Ξεκινά η «πτώση» του Γ. Βαρουφάκη, στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας όπου ο πρώην υπουργός βρέθηκε απομονωμένος από τους συναδέλφους του υπουργούς. Η συνεδρίαση καταλήγει σε ναυάγιο για την Ελλάδα, οι υπουργοί πηγαίνουν σε δείπνο αλλά ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι μαζί τους αφού όπως είπε «περνάω καλύτερα με τους φίλους μου». Μάλιστα για το «επεισόδιο» αυτό χρησιμοποιεί μια φράση του Ρούσβελτ και γράφει στο Twitter «τους ενώνει το μίσος τους για μένα». Οι δανειστές ουσιαστικά τον θεωρούν υπεύθυνο για τη μη επίτευξη συμφωνίας, καθώς και ότι μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

Μετά το Eurogroup στη Ρίγα ο πρωθυπουργός «ανασχηματίζει» τη διαπραγματευτική ομάδα δίνοντας τους πρώτους ρόλους στους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη και μοιραία ο Γ. Βαρουφάκης αφήνεται στο περιθώριο...

Νέος Υπ. Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος

Νέος «τσάρος» της Οικονομίας και επικεφαλής της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.Ο διάδοχος του Γ. Βαφουφάκη παραλαμβάνει τα «κλειδιά» του υπουργείου Οικονομικών στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Στις 2 σήμερα το μεσημέρι θα μετάσχει για πρώτη φορά στο Eurogroup, όπου καλείται να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία και κυρίως να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους εταίρους.Φώφη Γιωτάκη - Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: