Cocktail blog

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και πρόστιμο 20.000 ευρώ για το ζεύγος Παπαντωνίου

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, μετατρέψιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως και χρηματική πρόστιμο 10.000 ευρώ ο καθένας καταδικάστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009. Το Δικαστηρίο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης αναστολής της ποινής φυλάκισης. Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του ελληνικού Δημοσιου, το οποιο έχει δήλωσει παράσταση πολιτικής στην υπόθεση, ύψους 20.000 ευρώ έκαστος.


Αναλυτικά, την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του,Σταυρούλας Κουράκου, για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες το οικονομικό έτος 2009 αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας.

Το δικαστήριο απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνιου και κήρυξε ενόχους τους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες με το σκεπτικό ότι "με πρόθεση" απέκρυψαν απο την δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε συνοπτικά το σκεπτικό της καταδίκης του ζεύγους Παπαντωνιου, αναλύοντας όλη την πορεία της κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ από το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετική τράπεζα μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κυρίας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατέληξε πως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης του επίμαχου ποσού και πως ο Γιάννος Παπαντωνιου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος του, Γιώργος Κανδαλεπας.

"Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού" τόνισε ο πρόεδρος.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Γιάννου Παπαντωνίου ζήτησαν την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών αυτού του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το αίτημα απορρίφθηκε απο το δικαστήριο. Ομόφωνα για την καλή συμπεριφορά μετά την πράξη και κατα πλειοψηφία (μειοψήφισε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου) το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Ο Γιάννος Παπαντωνιου και η σύζυγος του αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για το έτος 2008 και σε βαθμό κακουργήματος για το έτος 2010. Πρωτόδικα το Δικαστήριο είχε επιβάλει την ίδια ποινή φυλάκισης αλλά μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 50.000 ευρώ.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: