Σε μια εποχή που θεατρικές σκηνές κλείνουν, ένα θέατρο, στη Θεσσαλονίκη κάνει τη διαφορά: έξι χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που το κατέστρεψε ολοσχερώς, το θέατρο «Αυλαία» στη ΧΑΝΘ ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο κοινό. Ως το Μάιο σχεδιάζεται να φιλοξενήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων, με μετακλήσεις γνωστών θιάσων της Αθήνας αλλά και με ντόπιες παραγωγές.
«Η ''Αυλαία'' ανεβαίνει ξανά. Φιλοδοξία μας είναι να λειτουργήσει όχι απλώς ως θέατρο αλλά ως ένας πολυχώρος που δε θα σταματάει να δουλεύει», λέει στον «Α», ο Θωμάς Χαρέλας, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Σοφούλη», που ανέλαβε να ηγηθεί της προσπάθειας για τη νέα λειτουργία του χώρου μαζί με τον Δημήτρη Μητσόπουλο, πρόεδρο του Ωδείου Βορείου Ελλάδος και της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς». Οπως εξηγεί ο κ. Χαρέλας, στη νέα «Αυλαία», εκτός από το αμιγές θεατρικό πρόγραμμα, σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν μεταμεσονύκτιες παραστάσεις, ενώ θα λειτουργήσει ακόμη και... θερινό σινεμά (υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να μπαίνει φυσικός αέρας μέσω πλαϊνών πτερυγίων). Λογοτεχνικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής και άλλες εκδηλώσεις θα μπουν επίσης στο πρόγραμμα, ενώ στο φουαγέ του θεάτρου θα λειτουργεί καφέ.
Η πυρκαγιά στη ΧΑΝΘ ξέσπασε το Σεπτέμβριο του 2005 (από βραχυκύκλωμα). Κατέστρεψε τη στέγη του κτιρίου από την πλευρά της Τσιμισκή, ενώ οι φλόγες έκαψαν τα καθίσματα και τη σκηνή του θεάτρου. Η ανακαίνιση που ακολούθησε ήταν ριζική. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα υπερσύγχρονο θέατρο, με απίστευτες τεχνικές δυνατότητες, ενδοεπικοινωνία, ηλεκτρονικό δίκτυο, μεταφραστικό καμαρίνι για συνέδρια, αίθουσα προβολών», εξηγεί ο κ. Χαρέλας. Η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά πλέον τις 250 θέσεις (παλαιότερα διέθετε 350). Δε χρειάζονται παραπάνω θέσεις, μακάρι στην εποχή μας κι αυτές να γεμίζουν», παρατηρεί ο ίδιος. «Το εγχείρημα της νέας λειτουργίας του χώρου είναι δύσκολο για την εποχή αλλά θαρραλέο. Με τον Δημ. Μητσόπουλο αναλάβαμε την πρωτοβουλία με τη βοήθεια της ΧΑΝΘ, έχοντας ένα όραμα γι' αυτό το χώρο που είναι ιστορικός και του αξίζει καλύτερη τύχη από το να παραμένει κλειστός».
Η πρεμιέρα στο θέατρο «Αυλαία» θα γίνει με το έργο «Ο Ιβάν και τα σκυλιά» της Χ. Νέιλορ (από σήμερα ώς τις 15 Ιανουαρίου) με τον Αρη Σερβετάλη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου.
Ακολουθούν:
25 Ιανουαρίου: «Οι έμποροι των εθνών» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή (συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και της Ομάδας Θεάτρου ΟΠΕRΑ).
5 Φεβρουαρίου: «Ενας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου», θέατρο για παιδιά του Σάκη Σερέφα σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα.
17 Φεβρουαρίου: «Γράμμα σ’ ένα παιδί» της Μάρως Μπουρδάκου, βασισμένο στο βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι «Γράμμα σ’ ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ» με τη Ζέτα Δούκα, σε σκηνοθεσία Μάνου Πετούση.
23 Φεβρουαρίου: «Η Φιλονικία» του Μαριβό σε σκηνοθεσία Κορίνας Βασιλειάδου.
15 Μαρτίου: «Κόκκινο» του Τζον Λόγκαν σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τον ίδιο και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.
Μετά το Πάσχα προγραμματίζεται να έρθει η παράσταση «Ιδιωτικές ζωές» του Νόελ Κάουαρντ σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου