Cocktail blog

Πώς να καταλάβετε ότι σας λένε ψέματα

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψέματα καθημερινά – κι εσείς λέτε μερικά, ακόμη κι αν είναι εκείνα τα «little white lies» για το καλό του άλλου. Υπάρχουν όμως και οι τρόποι να τα ανιχνεύσετε. Όχι με κάποιο gadget τελευταίας τεχνολογίας που σκανάρει τον εγκέφαλο και τα ηχητικά κύματα του επίδοξου ψεύτη, αλλά μέσα από τις μικρές ενδείξεις που μπορείτε να παρατηρήσετε και μόνοι σας, όταν βρεθείτε μπροστά σε έναν ανερυθρίαστο Πινόκιο. Ακολουθούν 15 σημάδια και tips για να τσεκάρετε την ειλικρίνεια των άλλων. 


*Ψεύδομαι άρα ιδρώνω Ο ιδρώτας κρύβει άγχος και το άγχος αρκετές φορές (όχι πάντα) προδίδει ψέμα. Αν κάποιος απαντά σε ερώτησή σας και μικροί κόμποι ιδρώτα αρχίζουν να σχηματίζονται στο πρόσωπό του, δικαιούστε να γίνετε ελαφρώς καχύποπτοι. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που η συζήτηση γίνεται σε σάουνα ή σε παραλία τον Δεκαπενταύγουστο. 

*Συσπάσεις προσώπου Οι «μικρο-εκφράσεις» όπως το προς τα πάνω σμίξιμο των φρυδιών ή ο σχηματισμός μικρών ρυτίδων στο μέτωπο προδίδουν επίσης ανειλικρινή λόγια. 

*Για κοίτα με στα μάτια… 
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση πως όταν κάποιος σάς λέει ψέματα αποφεύγει να σας κοιτάξει κατάματα και στρέφει το βλέμμα του χαμηλά, θα πρέπει να ξέρετε πως οι πιο «έμπειροι» ψεύτες συνηθίζουν να σας κοιτούν ευθέως, ακριβώς γιατί γνωρίζουν αυτή την ευρεία πεποίθηση. Αυτό που μπορείτε να παρατηρήσετε ως πιο ασφαλή ένδειξη, είναι το προς τα πού στρέφονται οι κόρες του ματιού την ώρα που μιλάει: Αν «φεύγουν» προς την αριστερή πλευρά όπως τα κοιτάζετε εσείς, τότε λένε ψέματα, ενώ προς τα δεξιά είστε ασφαλείς. Αυτό συνδέεται με το ποια πλευρά του εγκεφάλου τους χρησιμοποιούν εκείνη την στιγμή και αντίστοιχα καταλαβαίνετε αν χρησιμοποιεί εκείνη που συνδέεται με τα πραγματικά στοιχεία και την μνήμη του. Για τους αριστερόχειρες, ισχύει το αντίστροφο. Επιπλέον, άλλος ένας δείκτης πιθανού ψέματος είναι ο συνομιλητής σας να ανοιγοκλείνει έντονα τα μάτια του (ακούς Bill;). 

*Άκου τα στοιχεία Ένας ψεύτης τείνει να χρησιμοποιεί διαφορετικό τόνο φωνής όταν ψεύδεται σε σχέση με τον συνηθισμένο τρόπο ομιλίας του, καθώς και διαφορετικό ρυθμό. Αν ο άνθρωπος που υποπτεύεστε μιλά για παράδειγμα ασυνήθιστα γρήγορα και με πολλές φωνητικές διακυμάνσεις, ίσως δεν έχετε και πολύ άδικο που τον υποπτεύεστε. Αν μάλιστα αποφεύγει τις συντμήσεις («Δεν το έκανα» αντί του «Δεν το ‘κανα») έχετε ένα στοιχείο παραπάνω. Επιπλέον, έχετε υπόψη σας πως κάποιος που ψεύδεται είναι πιθανό να απαντήσει με ερώτηση ή με κάποια υπεκφυγή που στρέφει αλλού την συζήτηση ή να προσπαθήσει να το «γυρίσει» στο αστείο και να χρησιμοποιήσει σαρκασμό. 

*Χέρια ψηλά Ο ψεύτης (εκτός του ότι μαζί με τον κλέφτη χαίρεται τον πρώτο χρόνο) συνηθίζει μηχανικά να στρέφει τα χέρια του προς τον εαυτό του και όχι προς εσάς. Θα πιάσει το αφτί του ή το πίσω μέρος του λαιμού του για παράδειγμα, αλλά δεν θα τείνει το χέρι του προς το μέρος σας. 

*Τι μπήκε ανάμεσά μας, τι; Σε περίπτωση που έχετε απέναντί σας έναν ψεύτη, πιθανώς ένα αντικείμενο. Κι αυτό γιατί ασυνείδητα, όσοι δεν λένε την αλήθεια και προσπαθούν να διασφαλίσουν το ψέμα τους, τοποθετούν εμπόδια ανάμεσα στον εαυτό τους και στον συνομιλητή τους. 

*Πες μου κι άλλα Οι λεπτομέρειες είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενός ψεύτη. Κι αυτό γιατί ο τελευταίος προσπαθεί να κάνει πειστικό το ψέμα του, ξεστομίζοντας πολλές πληροφορίες για να το στολίσει. Δυστυχώς γι’ αυτόν, συνήθως το κάνει όταν αυτές δεν είναι απαραίτητες, κι έτσι μπορεί να προδοθεί. Όταν για παράδειγμα ο συνάδελφός σας, σας πει «Ναι, την έκανα την δουλειά, και μάλιστα μου πήρε τρεις ώρες, ρώτα και τον Νίκο, ήταν εκεί, και μετά πήγαμε στο bar και φάγαμε και σουβλάκια», πιθανώς να κρύβει κάτι καλά πίσω από τις παραπανίσιες λέξεις. Άλλωστε, οι υπερβολικές πληροφορίες είναι πιθανό να τον προδώσουν πιο εύκολα, αν εσείς επιμείνετε και ζητήσετε επιπλέον στοιχεία – σίγουρα κάποια στιγμή θα «χάσει τον λογαριασμό» του ψέματός του. 

*Προσοχή… αγχώνει Άλλα σημάδια άγχους, το οποίο συχνά υποδηλώνει ανειλικρίνεια ενός ανθρώπου, είναι το να στρέψει το κεφάλι του προς άλλη κατεύθυνση, αλλά και το να προσπαθεί να καθαρίσει τον λαιμό του – το κάνουμε αυθόρμητα όταν θέλουμε να αποβάλλουμε την ένταση που νιώθουμε. Προσοχή: Το να είναι κάποιος αγχωμένος, δεν τον κάνει απαραίτητα ψεύτη – στην δική σας κρίση τίθεται το αν κάποιος δικαιολογείται να είναι αγχωμένος σε μια δεδομένη συνομιλία. 

*Τα τεστ του ψέματος Αν δεν θέλετε να μείνετε με σταυρωμένα χέρια, μπορείτε να περάσετε στην αντεπίθεση, περνώντας τον συνομιλητή σας από την εξής «δοκιμασία». Την ώρα που μιλάτε για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο υποψιάζεστε πως σας λέει ψέματα, αλλάξτε ξαφνικά το θέμα της συζήτησης. Αν έχετε απέναντί σας έναν ψεύτη, θα ανακουφιστεί και θα συνεχίσει να μιλάει για το νέο θέμα. Αν έχετε απέναντί σας έναν «αθώο», θα αντιδράσει με γνήσια απορία και θα θελήσει να επιστρέψει στο προηγούμενο θέμα για να ολοκληρώσει την συζήτηση. 

Άλλος ένας τρόπος να τσεκάρετε τον πιθανό ψεύτη είναι να τον κατηγορήσετε ευθέως πως δεν λέει την αλήθεια. Οι αριθμοί λένε πως ένας ειλικρινής άνθρωπος θα θυμώσει και θα αντιδράσει επιθετικά, ενώ ένας ανειλικρινής θα δείξει σημάδια αμυντικής διάθεσης, προσπαθώντας με δικαιολογίες να σας πείσει για το αντίθετο. Ακόμη κι αν το βλέμμα σας και μόνο είναι καχύποπτο, κάποιος που ψεύδεται θα νιώσει άβολα και θα φανεί, ενώ κάποιος που λέει την αλήθεια θα ενοχληθεί και θα το δείξει. Τέλος, αν γνωρίζετε αρκετά καλά το πρόσωπο που υποπτεύεστε, προσπαθήστε να έχετε στο μυαλό σας τις αντιδράσεις και τον τρόπο ομιλίας του σε κάποια παλιότερη συζήτησή σας, κατά την οποία ξέρετε πως ήταν ειλικρινής, και συγκρίνετε τις νέες αντιδράσεις του. 

Οι φράσεις που σώζουν... σχέσεις

Ανάλογα με το στάδιο το οποίο διανύει η σχέση, τους χαρακτήρες των δύο εμπλεκόμενων μερών και τις συγκυρίες – εξωτερικούς παράγοντες, ορισμένα «λευκά» –ή όχι και τόσο λευκά– ψέματα αποσκοπούν στο να βγάλουν τον… αφηγητή τους από τη δύσκολη θέση, να αποτρέψουν ή να διορθώσουν δυσάρεστες καταστάσεις. Μερικές φορές, είναι απλά αυτό που θέλουμε να ακούσουμε. Κι ας ορκιζόμαστε όλοι ότι αυτό που θέλουμε να ξέρουμε είναι η απόλυτη αλήθεια και τίποτα λιγότερο από αυτή. 

Για να σας βοηθήσουμε να… αναθεωρήσετε αυτήν την τελευταία άποψη, ιδού τα δημοφιλέστερα ψέματα που λέμε –σχεδόν– όλοι και οι… καταστροφικές αλήθειες πίσω τους. Μαζί με τον αντίστοιχο ανιχνευτή, για τους αμετανόητους. 

Ψέμα #1: Δεν είχα σήμα/ μπαταρία 
Στάδιο σχέσης: Οποιοδήποτε, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης προς το τέλος. 
Αλήθειες που δε θέλουμε να ακούσουμε: Ήμουν με τον/ την πρώην μου. Έπινα σφηνάκια με τον/ την υποψήφιο-α αντικαταστάτη σου. Ξέχασα ότι είχαμε κανονίσει να βρεθούμε. Βαριόμουν να σου μιλήσω. Έλιωνα στο Pro και τις μπύρες με τα παιδιά και ήξερα ότι θα γκρίνιαζες. 
Ανιχνευτής αλήθειας: Δεν υπάρχει. Με τη μοναδική εξαίρεση κάποιου που έχει χαθεί στη ζούγκλα του Αμαζονίου ή στους πάγους της Σιβηρίας, όποιος θέλει να επικοινωνήσει βρίσκει τρόπο. Ακόμα κι αν δεν έχει σήμα ή/και μπαταρία. 

Ψέμα #2: Δε συνηθίζω να το κάνω αυτό 
Παραλλαγή: Πρώτη φορά το κάνω αυτό 
Στάδιο σχέσης: Αρχικό. Πολύ αρχικό. 
Αλήθειες που δε θέλουμε να ακούσουμε: Γυρίζω από το μπαρ κάθε βράδυ με διαφορετική παρέα. Το έκανα με άλλους-ες τρεις πριν από εσένα –που βασικά το έκαναν καλύτερα. Προσπαθώ να σε ρίξω με την πλέον κλασική, πολυφορεμένη ατάκα που υποτίθεται ότι θα σε κάνει να νιώσεις μοναδικός-ή. 
Ανιχνευτής αλήθειας: Καθότι η συγκεκριμένη φράση προηγείται συνήθως της πρώτης σεξουαλικής συνεύρεσης, το αν πρόκειται περί ψέματος αποδεικνύεται στην πράξη –κατά την οποία σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με την αποκάλυψη της αλήθειας. 

Ψέμα #3: Εμένα μ’ αρέσεις όπως κι αν είσαι 
Παραλλαγές: Όχι, δεν έχεις παχύνει. Ό,τι και αν φορέσεις σου πάει. Τα ψωμάκια σου είναι σέξι. Και λοιπά. 
Στάδιο σχέσης: Εκείνο κατά το οποίο αρχίζεις να παχαίνεις. Περί τον δεύτερο χρόνο. 
Αλήθειες που δε θέλουμε να ακούσουμε: Από τότε που σε γνώρισα έχεις πάρει δέκα κιλά. Αυτό που φοράς σε παχαίνει. Εμένα μ’ αρέσεις όπως κι αν είσαι –κι ακόμα περισσότερο μου αρέσει το γεγονός ότι έτσι όπως έχεις γίνει δεν αρέσεις σε κανέναν άλλο. Ό,τι και αν φορέσεις το ίδιο μου κάνει –έχεις σταματήσει να μου αρέσεις. 
Ανιχνευτής αλήθειας: Η ζυγαριά, για το αν έχετε παχύνει. Η συχνότητα/ ποιότητα/ διάρκεια του σεξ, για το αν συνεχίζετε να του/ της αρέσετε. 

Ψέμα #4: Οι φίλοι-ες σου είναι πολύ συμπαθητικοί 
Στάδιο σχέσης: Αρχικό 
Αλήθειες που δε θέλουμε να ακούσουμε: Οι φίλοι σου είναι βαρετοί/ αντιπαθητικοί/ εκνευριστικοί. Οι φίλοι-ες σου [του αντίθετου από το δικό μου φύλου] είναι απίστευτα σέξι/ πρωταγωνιστούν στις ερωτικές μου φαντασιώσεις/ θα μπορούσαν να συμμετέχουν στα ερωτικά μας παιχνίδια, αν δεν έχεις αντίρρηση. 
Ανιχνευτής αλήθειας: Ο χρόνος. Οι καυγάδες που θα ακολουθήσουν για το με ποιου την παρέα θα βγείτε. Το ανεπαίσθητο φλερτ που θα διαισθανθείτε περισσότερο, παρά θα παρατηρήσετε, με την πάροδό του. 

Ψέμα #5: Έχω πονοκέφαλο 
Στάδιο σχέσης: 
Προχωρημένο, ή/και προς το τέλος 
Αλήθειες που δε θέλουμε να ακούσουμε: Δεν έχω διάθεση για σεξ –μαζί σου. Δε θέλω να συνεχίσω τη συζήτηση. Βαριέμαι να σου μιλήσω. 
Ανιχνευτής αλήθειας: Το παλιό, καλό, εγγυημένο Depon. 

Ψέμα #6: Είσαι ο καλύτερος/ η καλύτερη που είχα ποτέ 
Στάδιο σχέσης: Αρχικό 
Αλήθειες που δε θέλουμε να ακούσουμε: Σίγουρα είσαι καλύτερος από τον Τάκη/ τη Ρούλα αλλά μπροστά στον Σάκη/ τη Σούλα δεν πιάνεις μία. Γενικώς μ’ αρέσεις, οπότε λέω και καμιά καλή κουβέντα μήπως τονώνοντας την αυτοπεποίθησή σου αυξήσουμε και τις επιδόσεις. 
Ανιχνευτής αλήθειας: Δεν υπάρχει. Και δεν τον χρειάζεστε. Αν δεν είστε, θα θέλατε πραγματικά να το ξέρετε; 

Ψέμα #7: Δε σκέφτομαι καθόλου τον γάμο 
Παραλλαγές: Δε θέλω να παντρευτώ. Είμαι κατά του γάμου. 
Στάδιο σχέσης: Εξαρτάται από τη σχέση. Εκείνο κατά το οποίο πέφτει η συζήτηση περί γάμου στο τραπέζι. 
Αλήθειες που δε θέλουμε να ακούσουμε: Μεγάλωσα με το όνειρο να κάνω οικογένεια, αλλά δε θέλω να σε τρομάξω. Αγοράζω το “Marriage” και το κρύβω κάτω από το στρώμα του κρεβατιού. Θέλω να το προτείνεις εσύ –και να νομίζεις ότι δε θα το σκεφτόμουν με κανέναν άλλο. 
Ανιχνευτής αλήθειας: Οι άλλοι γάμοι, και η συμπεριφορά του/ της σε αυτούς. Αν βουρκώνει/ χαμογελά συγκινημένος-η/ χαίρεται υπερβολικά, μάλλον δε διαφωνεί με την ιδέα. 

Ψέμα #8: Κι εγώ αυτό σκεφτόμουν 
Παραλλαγές: 
Διάβασες τη σκέψη μου. Είναι απίστευτο πόσο ταυτίζονται οι απόψεις μας. Κι εγώ τρελαίνομαι για ψαροντούφεκο/ πατινάζ στον πάγο/ gourmet μαγειρική. 
Στάδιο σχέσης: Αρχικό 
Αλήθειες που δε θέλουμε να ακούσουμε: Θέλω να πιστεύεις ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, για να έχω μια ελπίδα παραπάνω. Έχω πείσει τον εαυτό μου ότι ταιριάζουμε, οπότε λέω να πείσω κι εσένα. 
Ανιχνευτής αλήθειας: Ο χρόνος. Κανείς δεν άντεξε το ψαροντούφεκο και το πατινάζ στον πάγο για περισσότερο από τους δύο πρώτους μήνες της σχέσης. 

Ψέμα #9: Χρειάζομαι λίγο χώρο 
Παραλλαγές: Χρειάζομαι χρόνο. Δεν είμαι σε φάση για σχέση. Θέλω να μείνω λίγο μόνος/ μόνη να σκεφτώ τι θέλω. 
Στάδιο σχέσης: Λίγο μετά το αρχικό 
Αλήθειες που δε θέλουμε να ακούσουμε: Δεν είμαι σε φάση για σχέση –μαζί σου. Δε μου αρέσεις όσο νόμιζα αρχικά. Λέω να τα ξαναβρώ με τον/ την πρώην μου. Θέλω να πηγαίνω και με άλλους/ άλλες. 
Ανιχνευτής αλήθειας: Δε χρειάζεται. Πρόκειται σίγουρα για ψέμα. 

Ψέμα #10: Δεν είναι αυτό που νομίζεις 
Στάδιο σχέσης: Οποιοδήποτε 
Αλήθειες που δε θέλουμε να ακούσουμε: Είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις. 
Ανιχνευτής αλήθειας: Δεν χρειάζεται. Από την πρώτη σχέση που σύναψε ο άνθρωπος των σπηλαίων μέχρι σήμερα, η φράση αυτή δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί με την κυριολεκτική της έννοια. 

Bonus Ψέμα #11: Το σεξ δε θα αλλάξει τίποτα μεταξύ μας 
Στάδιο σχέσης: Εκτός σχέσης 
Αλήθειες που δε θέλουμε να ακούσουμε: Έχει καμία σημασία αν θα αλλάξει κάτι μεταξύ μας; Εγώ βασικά σεξ θέλω να κάνουμε. Αν χρειαστεί να δώσω και μερικές υποσχέσεις προκειμένου να το πετύχω, ας είναι. 
Ανιχνευτής αλήθειας: Δεν χρειάζεται. Ακόμη και στις σπάνιες περιπτώσεις που εκστομίζεται με τις καλύτερες των προθέσεων, και ειλικρινή διάθεση, δεν έχει ποτέ επαληθευτεί σε βάθος χρόνου.
in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: