Την αμφιλεγόμενη παρέμβαση του Λευκού Οίκου, δια στόματος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της Ουδετερότητας του Διαδικτύου προκάλεσε η αντίδραση των χρηστών του Διαδικτύου στην πρόταση της αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής για θέματα επικοινωνιών που προβλέπει την δημιουργία λωρίδων ταχύτητας στο Ίντερνετ από τους ISP για τους παρόχους
περιεχομένου, ή την πρόνοια για ταχύτερη εξυπηρέτηση της κίνησης επί πληρωμή.
Εντούτοις, ο πρόεδρος Ομπάμα επέλεξε να υπερασπιστεί την Ουδετερότητα του Διαδικτύου και μάλιστα, πρότεινε την μάλλον εξοργιστική για τις εταιρείες επικοινωνιών ρύθμιση της αγοράς υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο ως κοινωφελείς επιχειρήσεις. «Έτσι, θα διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των παρόχων περιεχομένου στο μέσο», είπε απευθυνόμενος στην FCC. Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι Αμερικανοί χρήστες του Διαδικτύου είχαν δεχτεί «επείγουσα έκκληση» σε διαμαρτυρία σε πολλές αμερικανικές πολιτείες και στην Ουάσινγκτον έξω από τον Λευκό Οίκο, αποστέλλοντας παράλληλα τέσσερα εκατομμύρια σχόλια υπέρ της επονομαζόμενης Net Neutrality στην αρμόδια Αρχή.Στο μήνυμά του, ο αμερικανός πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους πολίτες πως, «Οι καλωδιακές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν λόγο όταν θα αποφασίζετε ποιο διαδικτυακό κατάστημα θα επισκεφτείτε ή ποιες υπηρεσίες streaming θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καμία επιχείρηση δεν θα πρέπει να μπορεί να πληρώσει για να αποκτήσει προτεραιότητα έναντι των ανταγωνιστών της. Η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην FCC, εντούτοις οι 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη συνυπογράψει πως εκείνοι, και όχι ο εκάστοτε πάροχος της πρόσβασης, θα πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα της επιλογής των δικτυακών τόπων και των υπηρεσιών που θα χρησιμοποιούν.»Η παρέμβαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών επικρίθηκε από την εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία την είδε ως μια αθέμιτη πολιτική εμπλοκή στα θέματα μιας ανεξάρτητης Αρχής. Σε άρθρο υπό τον τίτλο Obama vs. The Internet, η εφημερίδα χαρακτηρίζει την πρόταση Ομπάμα «αναχρονιστική, που επιχειρεί να καθυποτάξει τις εταιρείες επικοινωνιών στους ίδιους κανόνες που ρύθμιζαν την δεκαετία του 1930 το μονοπώλιο στους σιδηροδρόμους». Ως τώρα, «η διακομματική ομοφωνία επέτρεπε στο Ίντερνετ να μεγενθύνεται χωρίς να υποστεί την κακοποίηση της Ουάσιγκτον», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο της εφημερίδας.
Λέξεις κλειδιά: net neutrality, ουδετερότητα του Διαδικτύου
Στην αντίπερα όχθη, η ACLU, η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες επικροτεί την θέση του προέδρου Ομπάμα και τον χαρακτηρίζει «πρωταθλητή της ελευθερίας του λόγου», καθώς απευθύνθηκε χωρίς περιστροφές στην FCC και ζήτησε να υιοθετήσει κανόνες που θα της επιτρέπουν να διαφυλάξει «το ελεύθερο και ανοικτό Ίντερνετ». Η αποτροπή της δημιουργίας λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας και των διακρίσεων μεταξύ παρόχων περιεχομένου αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα της ψηφιακής εποχής, επισημαίνει η Ένωση. Οι μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να επιβραδύνουν ή να μπλοκάρουν περιεχόμενο από τους ανταγωνιστές τους ή επειδή το περιεχόμενο μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο, καταλήγει η ανακοίνωση της ACLU.
Η άποψη ότι η καθολική ευρυζωνική πρόσβαση θα έπρεπε να θεωρείται κοινωνικό αγαθό, ανάλογη με το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση σε νερό ή ηλεκτρισμό, υιοθετήθηκε στη Φιλανδία και στην Ελλάδα έχουν ακουστεί φωνές και μάλιστα από την ανεξάρτητη Αρχή για τις επικοινωνίες που την χαρακτηρίζουν αναγκαία, αν και όχι ικανή, συνθήκη για την καταπολέμηση της τεχνοφοβίας και του ψηφιακού αναλφαβητισμού στην χώρα μας.
Επίσης, στην ιδρυτική διακήρυξη του οργανισμού Internet.org, δεδηλωμένος σκοπός του οποίου είναι η μείωση του κόστους πρόσβασης, το Ίντερνετ χαρακτηρίζεται ως η πλέον σημαντική εξέλιξη μετά την βιομηχανική επανάσταση, με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να τονίζει πως σκοπός της πρωτοβουλίας είναι «να κάνει κάτι καλό για τον κόσμο», παρά να αυξήσει τα έσοδα των μελών του συνασπισμού, αν και αναγνώρισε πως όταν μπει κανείς στο Ίντερνετ δεν υπάρχει γυρισμός. Προφανώς, στο Ίντερνετ αποδίδεται η έννοια της κοινωνίας της γνώσης και υπό αυτήν εκθειάζεται, αφού η ιστορία έχει δείξει ότι το Ίντερνετ «δεν είναι μόνο καλό», ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις για εκτενείς παρακολουθήσεις από κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν προκαλέσει σοκ αλλά και εγκατάλειψη του Διαδικτύου (ενδεικτικά, οι υπηρεσίες Groklaw και Lavabit).
In.gr Τεχνολογία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου