Νέα Υόρκη
Είναι γνωστό ότι η γλουτένη, πρωτεΐνη που περιέχει το σιτάρι, η σίκαλη και ο κριθάρι, προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Ωστόσο, τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι, οι ασθενείς ενδεχομένως να πρέπει να αποφεύγουν και άλλες πρωτεΐνες του σιταριού.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Proteome Research, η νέα αυτή διαπίστωση βελτιώνει σημαντικά την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της κοιλιοκάκης και άρα αυξάνει τις πιθανότητες αποτελεσματικότερης αντιμετώπισής της.
Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα δεδομένα, μεγάλος αριθμός πασχόντων από κοιλιοκάκη παρουσιάζει ανοσοποιητική αντίδραση σε πέντε ομάδες πρωτεϊνών που δεν σχετίζονται με την γλουτένη.
Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές όμως εστίαζαν στην γλουτένη που αναλογεί στο 75% όλων των πρωτεϊνών του σιταριού, καθώς προκαλεί ανοσοποιητική αντίδραση στους ασθενείς. Η αντίδραση αυτή εκφράζεται με συμπτώματα όπως η διάρροια, το κοιλιακό άλγος, η αναιμία και οι διατροφικές ανεπάρκειες.
Προς το παρόν οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα με γλουτένη ώστε να μην έχουν εξάρσεις. Όμως ο ρόλος των πρωτεϊνών που δεν σχετίζονται με την γλουτένη δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, και όταν αυτό συμβεί αναμένεται να αλλάξει ριζικά η θεραπευτική αγωγή για την κοιλιοκάκη.
health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου