Cocktail blog

Μια ζεστή αγκαλιά την ημέρα το κρυολόγημα κάνει πέρα! Δεν το πιστεύετε; Κι όμως συμβαίνει.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon (CMU), στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, διαπίστωσαν πως μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των ασθενειών.



Στην έρευνα συμμετείχαν 400 εθελοντές, οι οποίοι αρχικά ρωτήθηκαν για τις προσωπικές διενέξεις και το είδος της υποστήριξης που έχουν από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια οι επιστήμονες τους εξέθεσαν σε έναν ιό κοινού κρυολογήματος και τους έβαλαν σε καραντίνα.

Αφήστε τα φάρμακα, αρχίστε τις αγκαλιές

Οι εθελοντές που είχαν απαντήσει πως νιώθουν μεγάλη υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους τους είχαν μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος εξαιτίας του στρες που προκαλούσαν οι προσωπικές διενέξεις στη ζωή τους. Όσοι από αυτούς τελικά αρρώστησαν –τους εθελοντές με τον ισχυρό κοινωνικό ιστό, που λάμβαναν και τις περισσότερες αγκαλιές- εκδήλωσαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα κρυολογήματος, ανεξάρτητα από το επίπεδο του στρες στο οποίο βρίσκονταν.

«Η αγκαλιά από έναν αγαπημένο άνθρωπο είναι ένδειξη βαθιάς και ουσιαστικής υποστήριξης, και ταυτόχρονα δρα αγχολυτικά, δημιουργώντας ένα αίσθημα ανακούφισης και μη μοναξιάς», δήλωσε ο δρ Σέλντον Κοέν, καθηγητής Ψυχολογίας στο CMU.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ερευνητική ομάδα στην οποία είναι επικεφαλής επέλεξε να μελετήσει την αγκαλιά ως παράδειγμα κοινωνικής υποστήριξης, ως ένδειξη πιο στενής και προσωπικής σχέσης με άλλα άτομα. Άλλωστε και άλλες μελέτες, προγενέστερες, έχουν δείξει πως όσο πιο ισχυρές σχέσεις έχει κάποιος, τόσο πιο προστατευμένος μοιάζει να είναι από τις ιώσεις και άλλα νοσήματα.

Πηγή: washingtonpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: