Cocktail blog

Οι χρυσοθήρες καταβροχθίζουν τα δάση της Νοτίου Αμερικής

Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο
Με την τιμή του χρυσού να έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, τα χρυσωρυχεία καταπίνουν όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις πλούσιου δάσους στη Νότια Αμερική. Το διάστημα 2000-2013 η απώλεια έφτασε τα 1.680 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο το νησί της Λέσβου.



Μεγάλο μέρος της απώλειας αφορά εκτάσεις κοντά σε προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες πλέον κινδυνεύουν από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη, τονίζει η μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση Environmental Research Letters.

«Αν και η απώλεια δασών λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας είναι μικρότερη σε έκταση συγκριτικά με την αποδάσωση για άλλες χρήσεις γης, όπως οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα βοσκοτόπια, η αποδάσωση λόγω της εξόρυξης συμβαίνει σε περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Νόρα Άλβαρεζ-Μπερίος του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο.

«Για παράδειγμα, στην περιοχή Μάντρες ντε Ντίος του Περού, ένα εκτάριο [δέκα στρέμματα] δάσους μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 300 είδη δέντρων» επισήμανε.

Από το 2000 έως το 2013 η παγκόσμια παραγωγή χρυσού αυξήθηκε από τους 2.445 στους 2.770 τόνους, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του μετάλλου εκτινάχθηκε από τα 250 δολάρια (212 ευρώ σε σημερινές τιμές) στα 1.300 δολάρια (1.102 ευρώ).

Η άνοδος της τιμής «έχει οδηγήσει σε νέες δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού σε όλο τον κόσμο, και κατέστησε εφικτή την εξόρυξη σε περιοχές όπου η εξόρυξη δεν ήταν επικερδής, όπως τα αποθέματα κάτω από τροπικά δάση» εξηγούν οι ερευνητές.

Η μελέτη εξέτασε δάση της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, της Γουιάνας, της Γαλλικής Γουιάνας, του Σουρινάμ, της Βραζιλίας, του Εκουαδόρ, του Περού και της Βολιβίας.

Στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στη Λίμα του Περού, επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής δεσμεύτηκαν να αναδασώσουν 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, έκταση μεγαλύτερη από της Ελλάδας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ετήσια απώλεια δασών φτάνει τα αρκετά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: