Cocktail blog

Με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης συνδέεται η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη, στην οποία μάλιστα διευκρινίζεται ότι η έλλειψη εξυπνάδας είναι η αιτία που οδηγεί στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και όχι το αντίστροφο.



Μελέτες που έγιναν και στο παρελθόν έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι αυτό δεν οφείλεται σε εγκεφαλική ζημιά που προκαλεί το αλκοόλ αλλά στην έλλειψη εξυπνάδας που οδηγεί στην υπερβολική κατανάλωσή του.Στο πλαίσιο της μελέτης υπολογίστηκε ο δείκτης νοημοσύνης νεαρών ενήλικων αντρών που συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την οικονομική κατάσταση, την κοινωνική θέση και το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων. Όπως φάνηκε, οι παράγοντες αυτοί διαδραματίζουν, επίσης, κάποιο ρόλο, ωστόσο, υπήρχε μια ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στον χαμηλό δείκτη νοημοσύνης και τα προβλήματα αλκοολισμού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 50.000 περίπου Σουηδούς άντρες που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1949 και 1951 και είχαν επιστρατευτεί για να εκτίσουν στρατιωτική θητεία την περίοδο 1969-1971.

Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε ένα ψυχολογικό ερωτηματολόγιο για τις συνήθειες και τη συμπεριφορά τους σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε τεστ νοημοσύνης.

Τα άτομα που διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, παρουσίαζαν τα χαμηλότερα επίπεδα νοημοσύνης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί πράγματι η έκθεση στο αλκοόλ να οδηγεί σε γνωστική δυσλειτουργία, ωστόσο στις πλείστες περιπτώσεις τα δεδομένα αφορούσαν νεαρούς ενήλικες, στους οποίους είναι απίθανο το αλκοόλ να είχε προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες.

Οι Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν, επίσης, ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με χαμηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση, πιο ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, διατροφικές διαταραχές, κυρίως στις γυναίκες, και αυξημένες πιθανότητες για λήψη ναρκωτικών και αυτοκτονικές τάσεις.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη.clipsters.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: