Με στόχο την εξασφάλιση κάδου ανακύκλωσης κοντά σε κάθε νοικοκυριό και κάθε παραγωγό ανακυκλώσιμων υλικών, όπως εστιατόρια, καφετερίες, εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης με μπλέ κάδο από το δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ.

Ο προγραμματισμός του δήμου -έστω και καθυστερημένος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση τμήματος των απορριμάτων- προέβλεπε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν τοποθετηθεί μπλε κάδοι στον άξονα Β. Ολγας - Τσιμισκή και στο Εμπορικό Κέντρο, δηλαδή στις περιοχές που προϋπήρχαν κάδοι του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης. Σε δεύτερη φάση, το Σεπτέμβριο προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι δράσεις ενημέρωσης καταστηματαρχών για την ανακύκλωση γυαλιού, ενώ υπολογίζεται τον Οκτώβριο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πρόγραμμα ανακύκλωσης στην 3η και στην 4η Δημοτική Κοινότητα και, στη συνέχεια, στις υπόλοιπες. Η εμπειρία εφαρμογής του συστήματος σε άλλες περιοχές έδειξε ότι μπορεί τελικά το 10% να μην καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής αλλά να ανακυκλώνεται. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα σώζονται γύρω στα 100.000 δέντρα ετησίως αλλά και περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο από τον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης ως τέλος χρήσης του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
«Πόρτα πόρτα»
Οι πολίτες που θα απορρίπτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών στους μπλε κάδους δεν πρέπει να τα τοποθετούν σε δεμένες πλαστικές σακούλες, οι συσκευασίες θα πρέπει να έχουν εκκενωθεί από τα περιεχόμενά τους και να έχουν υποστεί ελαφρύ καθάρισμα. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενημέρωσης των πολιτών, θα ακολουθηθεί το σύστημα «πόρτα πόρτα», αν και οι επιβλέποντες της δράσης αναγνωρίζουν ότι, για να γίνει εφικτή η συλλογή του 10% των απορριμάτων για ανακύκλωση, θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια εντατικής ανάπτυξης του συστήματος ανακύκλωσης.