Ίσως τελικά και να μην απέχουμε όσο πιστεύαμε από το σενάριο της ταινίας ‘Inception’… Επιστήμονες κατόρθωσαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα τη χημική μεθόδο του ΜΙΤ που διέγραφε τις κακές αναμνήσεις των ποντικιών μέσα από δύο νέες τεχνικές ικανές να δημιουργούν πλασματικές αναμνήσεις και να τις “φυτεύουν” στη μνήμη τους!
Για όσους δε θυμούνται, στην αρχική μελέτη οι νευροεπιστήμονες του ΜΙΤ επέβαλαν τα ποντίκια σε ένα πολύ μικρό ηλεκτροσόκ κάθε φορά που έμπαιναν σε ένα χώρο και στη συνέχεια αφαιρούσαν από τη μνήμη τους τη φοβία που είχαν αναπτύξει για το συγκεκριμένο περιβάλλον.
Αυτή τη φορά οι επιστήμονες αντί να διαγράψουν την κακή ανάμνηση, επιχείρησαν να φυτέψουν στη μνήμη τους μια ψεύτικη ανάμνηση ενός διαφορετικού δωματίου κάνοντας χρήση μιας φαρμακευτικής ουσίας. Το αποτέλεσμα ήταν παρότι τα ποντίκια βρίσκονταν στο χώρο που είχαν υποστεί ηλεκτροσόκ να θεωρούν ότι είναι ασφαλή.
Τα ίδια αποτελέσματα κατόρθωσαν να επιτύχουν και με τη δεύτερη μέθοδο, μεταφέροντας παλμούς φωτός σε περιορισμένο αριθμό κυττάρων του εγκεφάλου τους. Μόλις τα ποντίκια εισέρχονταν σε ένα νέο περιβάλλον, οι ερευνητές ενεργοποιούσαν τα συγκεκριμένα κύτταρα εκθέτοντάς τα στο φως, με αποτέλεσμα τα ποντίκια να νομίζουν ότι βρίσκονται στο χώρο όπου είχαν δεχθεί το ηλεκτροσόκ.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και στους ανθρώπους, για τη δημιουργία νέων αναμνήσεων ή ακόμα και τη “διδασκαλία” νέων δεξιοτήτων.endiaferonta.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου