Το Νοέμβριο του 2013, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου που από το '97 δεσπόζουν στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης θα έχουν ήδη... μετακομίσει στην εξέδρα μπροστά από το άγαλμα του Κ. Καραμανλή. Θα έχει διαμορθωθεί ο χαμηλός «παρεξηγημένος» λόφος δίπλα από το «Μακεδονία Πάλας», περιμένοντας επισκέπτες και περιπατητές για να θαυμάσουν από εκεί το ηλιοβασίλεμα. Λίγο πιο κει, στον κήπο των Γλυπτών, πιθανότατα μια άλλη καλλιτεχνική δημιουργία του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα δίνει έναν ευρωπαϊκό τόνο στη βόλτα των Θεσσαλονικέων, ενώ η αλέα με τις κουκουναριές που ξεκινά από το ύψος του Μεγάρου Μουσικής θα εκτείνεται μέχρι την άλλη άκρη της Παραλίας, «χαρίζοντας» (και αυτή) στην πόλη ένα τεράστιο ενιαίο παραλιακό μέτωπο, που θα
εκτείνεται σε μήκος 5,5 χλμ.Τον τελευταίο χρόνο, σχεδόν καθημερινά, περισσότερα από 100 άτομα δουλεύουν εντατικά στο εργοτάξιο της Νέας Παραλίας, αυτό που για ένα ακόμη καλοκαίρι παραμένει κλειστό για κατοίκους και επισκέπτες. Το πολυσυζητημένο έργο, που «επισκέπτεται» σήμερα ο «ΑτΚ», προχωρά με ρυθμούς μάλλον αξιοπερίεργους για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης.
«Σε αυτό το έργο, τα χρονοδιαγράμματα μένουν πίσω, καθώς τα συνεργεία προχωρούν πιο γρήγορα. Οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου του 2011 με συμβατικό χρόνο περαίωσης τους 28 μήνες, δηλαδή κανονικά οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου του επόμενου έτους. Ωστόσο, οι ταχείς κατασκευαστικοί ρυθμοί μάς κάνουν να ευελπιστούμε ότι ενδεχομένως το καλοκαίρι του 2013 θα παραδοθεί το κομμάτι της Παραλίας που βρίσκεται προς την πλευρά της θάλασσας», τονίζει στον «ΑτΚ» ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από πλευράς δήμου, η ομάδα επίβλεψης παρακολουθεί στενά την πρόοδο των εργασιών και διασφαλίζει σε κάθε βήμα του ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις στην ποιότητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 20,5 εκατ. ευρώ και το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Οπως εξηγούν οι «ξεναγοί» μας σε αυτήν τη βόλτα, ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Τζώρας και ο γεωλόγος Γιώργος Τσαρτσάλης από την ομάδα επίβλεψης του δήμου, «σήμερα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα των ινοπλισμένων δαπέδων, έχουν τοποθετηθεί οι σκελετοί των έξι αναψυκτηρίων, έχουν ολοκληρωθεί οι δενδροδόχοι και οι εργασίες δικτύου φυσικού αερίου, ενώ έχουν διαμορφωθεί και οι κάθετοι διάδρομοι που "οριοθετούν" τους υπό διαμόρφωση Κήπους».
Παρ' όλα αυτά, από άποψη προϋπολογισμού, έχει εκτελεστεί μόλις το 30% του έργου, αφού απομένουν εργασίες που αφορούν πιο «ακριβές» κατασκευές, όπως η τοποθέτηση των φωτιστικών ιστών αλλά και η λειτουργία της μεγάλης γραμμικής δεξαμενής που θα χρησιμεύσει για την άρδευση του πρασίνου της Παραλίας.
Κατασκευαστικά, το έργο ακολουθεί τη λογική που έχει το ήδη διαμορφωθέν έργο (από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι την περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων). Πρόκειται για την εφαρμογή της αρχιτεκτονικής μελέτης των Νικηφορίδη – Cuomo και της ομάδας τους. Στο πλαίσιο αυτό, υπό διαμόρφωση είναι οι υπόλοιποι οκτώ (στην ουσία επτά) Κήποι, σε συνέχεια των πέντε οι οποίοι έχουν ήδη παραδοθεί στην πόλη.
1. Κήπος Αλέξανδρου
Τριάντα τρεις πολύ χαμηλοί πίδακες νερού (σιντριβανάκια) στο χώρο του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εντυπωσιακοί φωτιστικοί ιστοί και καθιστικά θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του Κήπου, που θα προκύψει στην ουσία από την ενοποίηση των άλλοτε «κλειστών» λόγω θάμνων πάρκων της περιοχής. Αλλοι 48 τέτοιοι πίδακες νερού τοποθετούνται στην εξέδρα μήκους περίπου 100 μέτρων, που «βγαίνει» στη θάλασσα στο σημείο μπροστά από το άγαλμα του Κ. Καραμανλή, η οποία πιθανότατα θα φιλοξενεί πλέον και τις Ομπρέλες του Γ. Ζογγολόπουλου, εφόσον λυθούν ορισμένες διαδικαστικές λεπτομέρειες.
2. Κήπος απογευματινού ήλιου
Ο πολυσυζητημένος λόφος δίπλα από το «Μακεδονία Πάλας» έχει σήμερα διαμορφωθεί, μόνο που το Σεπτέμβριο θα μειωθεί τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος. Παράλληλα, η τεχνητή αυτή πλαγιά θα «ντυθεί» με ζαρζανέτια (πετροκάλαθα), τα οποία ο επισκέπτης «συναντά» και σε άλλους Κήπους λίγο μετά. Ο λόφος διαμορφώνεται με διαδρομές περιπάτου, καθιστικά και φωτιστικά σώματα, ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τη θέα. Στο σημείο αυτό, σταματά και η αλέα των κουκουναριών που συνοδεύει τον περιπατητή που ξεκινά από τους Κήπους στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής.
3. Κήπος άμμου
Ο συγκεκριμένος χώρος διαμορφώνεται ως Κήπος... παιχνιδιού. Μια παιδική χαρά, δύο γήπεδα τένις, αλλά και το γνωστό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που «ξαναστήνεται» θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του «δωματίου». Παράλληλα, στον κήπο αυτόν, προς την πλευρά της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, διαμορφώνεται (έχει ήδη διαμορφωθεί) ένας παράδρομος, «κληρονομιά» από το σχεδιασμό της υποθαλάσσιας αρτηρίας, ο οποίος τελικά είναι μικρότερος και θα χρησιμεύσει για στάθμευση των επισκεπτών.
4. Κήπος ίσκιου
Πρόκειται για τη «μαύρη» τρύπα της μελέτης της Νέας Παραλίας. Πρόκειται για το τμήμα της Παραλίας στο οποίο βρίσκεται το παλιό «Θεσσαλονίκη Παλλάς», δημοτικό αναψυκτήριο. Το τμήμα αυτό έχει εξαιρεθεί από το έργο με απόφαση της διοίκησης Β. Παπαγεωργόπουλου. Με μεταγενέστερη απόφαση της σημερινής διοίκησης του δήμου, ο χώρος θα ενταχθεί στη μελέτη, με τέτοιον τρόπο ώστε η χρήση του να έρχεται σε αρμονία με τη Νέα Παραλία.
5. Κήπος εποχών
Ενα φυσικό λιβάδι «σπαρμένο» με τη βλάστηση του ελληνικού τοπίου, με δάπεδο που στρώνεται με ξύλο θα είναι ο Κήπος των εποχών. Σήμα κατατεθέν του πάρκου, ένα μεγάλο αμφιθέατρο που επίσης θα περικλείεται από ζαρζανέτια (πετροκάλαθα), καθώς και από μια μεταλλική κατασκευή που θα λειτουργεί ως στέγαστρο σε ορισμένα σημεία. Στον ίδιο χώρο δημιουργείται ένα μικρότερο ημικυκλικό καθιστικό, επίσης περιτριγυρισμένο με ζαρζανέτια.
6. Κήπος του Φωκά
Ενας παιδότοπος, από αυτούς που λείπουν από την πόλη, θα δεσπόζει στο χώρο, στον οποίο θα κυκλοφορεί κανείς χρησιμοποιώντας ξύλινους διαδρόμους. Στο σημείο του Κήπου αυτού προς τη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου διαμορφώνεται ένας μεγάλος τοίχος -διακοπτόμενος- από ζαρζανέτια, τα τμήματα του οποίου ακολουθούν διαφορετικές χαράξεις. Στόχος αυτού του... τείχους είναι η απομόνωση του Κήπου από το θόρυβο του δρόμου.
7. Κήπος Μεσογείου
Το παλιό σκέιτ παρκ για το οποίο υπήρχαν σκέψεις να παραμείνει, καθώς ίσως ήταν και η πρώτη τέτοια κατασκευή που έγινε στην Ελλάδα, καταστράφηκε. Το ύψος του δεν ταίριαζε κατασκευαστικά με τον υπό διαμόρφωση Κήπο της Μεσογείου. Τη θέση του σκέιτ παρκ παίρνει ένα πάρκο για σκύλους. Στην ουσία, βέβαια, ο Κήπος αυτός είναι ο πιο καλοδιατηρημένος χώρος του παραλιακού μετώπου και για το λόγο αυτό διατηρείται και στο νέο σχεδιασμό.
8. Κήπος γλυπτών
Ενα ακόμη γλυπτό του Ζογγολόπουλου (ενδεχομένως ο «Ποσειδώνας») λέγεται ότι θα πάρει τη θέση του στο «νησάκι» που διαμορφώνεται εντός της λίμνης, έκτασης περίπου ενός στρέμματος, η οποία «δημιουργείται» στον Κήπο των γλυπτών. Ενα ακόμη αναψυκτήριο δημιουργείται σε αυτόν τον Κήπο, που ξεκινά από τους ναυταθλητικούς ομίλους και φτάνει μέχρι το ύψος της εκκλησίας Κυρίλλου και Μεθοδίου. Ο χώρος θα είναι «κλειστός» με την έννοια ότι η είσοδος σε αυτόν θα γίνεται από συγκεκριμένα σημεία..agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου