Cocktail blog

Μιλώντας για τους Ελληνικούς ερυθρούς οίνους




Οι σύγχρονοι Έλληνες οινοπαραγωγοί ξέρουν πώς να μετατρέπουν την ευλογία των φυσικών πόρων και την ευλογία της διονυσιακής μας καταγωγής σε καλόκρασί. Ξέρουν πώς να αξιοποιούν τη γη και να μετουσιώνουν τη μαστοριά των αυτοδίδακτων οινοπαραγωγών προγόνων τους σε κρασιά υψηλής ποιότητας. Τόσο υψηλής, που ανάγκασαν διεθνείς οινογνώστες, κριτές, αρθρογράφους και ειδήμονες του κρασιού να παθαίνουν «γλωσσοδέτη» για να προφέρουν σωστά τις μοναδικές ελληνικές ποικιλίες.

New York TimesDecanterWine & SpiritsWine Spectator συγκαταλέγονται στα έντυπα που έχουν πλέξει το εγκώμιο ποικιλιών όπως το Ασσύρτικο, το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο, και το Ξινόμαυρο, χρησιμοποιώντας λέξεις και εκφράσεις όπως «εμπειρία», «συναρπαστικό», «απόλαυση της ανακάλυψης»…
Μιλώντας για τους Ελληνικούς ερυθρούς οίνους στους New York Times, η ιδιοκτήτρια του Corkbuzz Wine Studio Laura Maniec δήλωσε: «Έχω ακριβώς την εντύπωση ότι επισκέπτομαι την Ελλάδα. Είναι πρωτότυπα και αντισυμβατικά, αλλά μέσα στην παράδοσή τους…»
Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις ανερχόμενες οινοπαραγωγές χώρες, καθώς διαθέτει μοναδικές, χαρακτηριστικές γηγενείς ποικιλίες στην έντονα ποικιλόμορφη γεωμορφολογία της. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι Έλληνες οινοπαραγωγοί επένδυσαν – με μεγάλη μάλιστα επιτυχία - στην εξωστρέφεια του προϊόντος τους.
Την συνταγή της επιτυχίας επιβεβαιώνει και μια επίσκεψη σε αμπελώνες και οινοποιείο στην περιοχή της Νεμέας, στην Πελοπόννησο. Όμως, το ποια είναι αυτή η συνταγή χάνεται στη μέθη που προκαλεί το άρωμα του κρασιού που ωριμάζει στις δεξαμενές και στο δέος που προκαλεί η συλλογή βραβείων και διακρίσεων στο διάδρομο που κτηρίου.
Στα φετινά βραβεία Decanter World Wine Awards, το 72% των ελληνικών κρασιών που συμμετείχαν απέσπασαν κάποιο βραβείο, μεταξύ των οποίων τρία χρυσά (για ερυθρό, λευκό και λευκό γλυκό) και, περίπου, πενήντα ασημένια.
Μέχρι το 2009, γύρω στο 90% της ελληνικής οινοπαραγωγής ικανοποιούσε την εγχώρια ζήτηση. Το 2011 σημειώθηκε μια αύξηση της τάξης του 7,5% στις εξαγωγές, γεγονός που άφησε μεγάλες υποσχέσεις για τη φετινή χρονιά. Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 13% μέσα στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας. Έτσι, όλο και περισσότερα εστιατόρια σ’ ολόκληρο τον κόσμο συμπεριλαμβάνουν τα ελληνικά κρασιά στον κατάλογό τους.
Ο Σωτήρης Ιωάννου, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου, του επίσημου συλλογικού οργάνου του οινοπαραγωγού τομέα, δηλώνει: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση». Χαρακτηρίζει, δε, το γεγονός «σημάδι αισιοδοξίας». Και προσθέτει: «Ο ελληνικός αμπελοοινικός τομέας έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο που υποστηρίζεται, πλέον, από έναν εθνικό προϋπολογισμό οινικού μάρκετινγκ, με χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από την ΕΕ».

Το ιδανικό μέρος για να γευτείτε τα ελληνικά κρασιά είναι οι μονάδες παραγωγής τους. Πάμπολλα είναι τα οινοποιεία που δέχονται επισκέψεις και προσφέρουν περιήγηση και οινογευσία. Για να τα βρείτε, συμβουλευτείτε την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οίνου και Αμπέλου και τους News Wines of Greece.visitgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: