Ξαναζωντανεύει από τον ερχόμενο Ιούνιο το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Καρδιάς και Πνευμόνων στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». Εκεί όπου το 1992 έγινε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων, οι γιατροί είναι έτοιμοι να δώσουν και πάλι ζωή μέσα από το θάνατο σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις καρδιάς και πνευμόνων.
Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις προγραμματίζονται για τον Ιούνιο και το νέο ξεκίνημα γεμίζει με ελπίδα γιατρούς και ασθενείς. Στο δύσκολο εγχείρημα πρωταγωνιστές είναι η ομάδα της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, η οποία πρωτολειτούργησε το 1983 υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Παναγιώτη Σπύρου.
Με τη λειτουργία του Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το «Γ. Παπανικολάου» πρωτοπορεί πανελλαδικά. Μεταμοσχεύσεις πνευμόνων δεν γίνονται στη χώρα μας και οι ασθενείς αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό.
«Η Κλινική μας πληροί τις προϋποθέσεις για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων, γι' αυτό και καταθέσαμε αίτημα, με πλήρη φάκελο, για να πάρουμε τη σχετική άδεια εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έκρινε θετικά την υποψηφιότητά μας, δίνοντάς μας την άδεια διενέργειας μεταμοσχεύσεων. Θεωρώ ότι με το έργο μας δείχνουμε καθημερινά ότι ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά, επομένως μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένες δραστηριότητες, όπως οι μεταμοσχεύσεις. Ετσι ξεκίνησε η φιλοδοξία μας να επαναφέρουμε το θέμα των μεταμοσχεύσεων. Απομένει η επικύρωση της απόφασης του ΕΟΜ από το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) και το υπουργείο Υγείας, μέσα στο επόμενο δίμηνο», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο διευθυντής της Κλινικής Γιώργος Δρόσος.
Νέο ξεκίνημα
Η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική είναι πανέτοιμη, σύμφωνα με τον κ. Δρόσο, να αναλάβει το νέο της ρόλο, από άποψη τόσο υποδομής όσο και προσωπικού.
«Εχουμε καρδιολόγους, πνευμονολόγους και χειρουργούς με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις, καθώς επίσης εντατικολόγους και αναισθησιολόγους. Ολοι τους έχουν δηλώσει διατεθειμένοι να συνεισφέρουν ανεξαρτήτως ωραρίου, αμοιβών, εφημεριών και μετακινήσεων. Με εθελοντισμό, όπως εξάλλου λειτουργούν ήδη», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χρειάζεται να ξοδευτεί ούτε ένα... ευρώ για την ενίσχυση της κλινικής, η οποία δεν φοβάται ούτε την οικονομική κρίση. «Οι γιατροί δουλεύουν κόντρα στην κρίση, αυξάνοντας την παραγωγικότητα της Κλινικής, ενώ η διοίκηση του Νοσοκομείου βρίσκεται στο πλευρό μας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναβληθεί επεμβάσεις για λόγους οικονομίας», αναφέρει ο διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής.
Ηδη, ξεκίνησε συνεργασία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση προσωπικού με το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Ismett (Istituto Mediterraneo per i Trapianti e Terapie ad Alta Specializzazione) στο Παλέρμο της Ιταλίας, με το οποίο ο ΕΟΜ έχει υπογράψει διακρατική συμφωνία ανταλλαγής μοσχευμάτων και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών που χρήζουν άμεσης μεταμόσχευσης.
Παράλληλα, το προσωπικό της Κλινικής θα βρίσκεται σε επαφή με τις πνευμονολογικές κλινικές για την εκτίμηση των ασθενών που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση για να ζήσουν μια πιο φυσιολογική ζωή. Οσο για την εξεύρεση δοτών, θα συμβάλει στην προσπάθεια των συντονιστών μεταμοσχεύσεων και των υπευθύνων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα για να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι πολίτες και να υπάρχουν μοσχεύματα.
«Οι πιο δύσκολες μεταμοσχεύσεις είναι αυτές των πνευμόνων. Μόνο στο 20% των δωρητών πνεύμονα το μόσχευμα είναι κατάλληλο για μεταμόσχευση. Το συγκεκριμένο όργανο είναι δυσεύρετο, πιο δύσκολο στη συντήρησή του και τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης λιγότερο ικανοποιητικά συγκριτικά με άλλων οργάνων», λέει ο κ. Δρόσος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τεράστιο είναι και το κόστος της επέμβασης, που γίνεται στο εξωτερικό. Στο Ωνάσειο, αν και είχε δοθεί άδεια, το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων δεν υλοποιείται, αφού το ίδρυμα υπολειτουργεί στο συγκεκριμένο τομέα και στερείται πνευμονολογικών κλινικών.ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ/agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου