Cocktail blog

Πως θα αποφύγετε τους πλαστούς λογαριασμούς διασημοτήτων στο Twitter

 Είναι γνωστό ότι «το spam φέρνει λεφτά» και όπως φαίνεται από τα στοιχεία των εργαστηρίων Panda Labs, κάτι ανάλογο ίσως ισχύει όχι μόνο για το e-mail αλλά και για το Twitter. Οι πλαστοί λογαριασμοί διασήμων έχουν γίνει ανάρπαστοι, εξασφαλίζοντας την διανομή «κακόβουλου λογισμικού» σε εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους δήθεν διασημοτήτων.


Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • Ο πλαστός λογαριασμός του Μπάρακ Ομπάμα, έχει περισσότερους από91.450 ακόλουθους. Παρά το γεγονός ότι στο προφίλ του (About), ο δήθεν πρόεδρος των ΗΠΑ παραπέμπει σε μια σελίδα με κατάληξη... .ru(που παραπέμπει σε δικτυακό τόπο στην Ρωσία), οι φανατικοί ακόλουθοί του επέλεξαν να κάνουν Follow τον λογαριασμό αυτό @BarakObama_.
  • Πλαστός λογαριασμός του Κριστιάνο Ρονάλντο που φέρει τον όροOfficial στο όνομα του και δηλώνει πως χρησιμοποιεί... Clear For Men, έχει περισσότερους από 15.000 ακόλουθους αν και τα tweet είναι σε μια μάλλον αδιευκρίνιστη γλώσσα.
  • Στην κορυφή της δημοτικότητας των πλαστών λογαριασμών βρίσκεται πλαστός λογαριασμός του Τζάστιν Μπάιμπερ@JustinbieberD. Παραδόξως, έχει συγκεντρώσει 492.212 follower αν και έχει στείλει μόνο δύο tweet.
Τους λογαριασμούς αυτούς αποκάλυψε η Panda Security, "The Cloud Security Company" επισημαίνοντας πως συχνά οι πλαστοί λογαριασμοί δημιουργούνται από follower του αντίστοιχου διάσημου προσώπου.

Γιατί δημιουργούν πλαστούς λογαριασμούς στο Twitter;

«Λόγω της τεράστιας δημοτικότητας του, το Twitter είναι ένα από τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία οι περισσότερες επιθέσεις έχουν στόχο να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπολογιστών των χρηστών. Οι κυβερνο-εγκληματίες επωφελούνται από τη δημοτικότητα ορισμένων διασημοτήτων για να προσελκύσουν followers, στους οποίους θα στείλουν malware και spam μέσω των tweets τους», εξηγεί ο τεχνικός διευθυντής των PandaLabs, Λούι Κόρονς.
 Εάν λάβετε μήνυμα από τον φερόμενο ως λογαριασμό ενός διάσημου προσώπου που νομίζετε ότι ακολουθείτε, 
  • Μην το ανοίξετε σε καμία περίπτωση (μην κάνετε κλικ στο συνοδευτικό shortened link),
  • Κάντε unfollow τον αποστολέα του μηνύματος και
  • Σαρώστε τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας ένα antivirus
Στο Twitter επιτρέπεται η δημιουργία πλαστών λογαριασμών διασήμων, υπό την προϋπόθεση ότι αναφέρεται με σαφήνεια στο προφίλ ότι πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε αποτελεί παραβίαση των κανονισμών του: «Οι λογαριασμοί Twitter που υποδύονται κάποιο άτομο ή οργανισμό προκειμένου να προκαλέσουν σύγχυση και παραπλάνηση μπορεί να ανασταλούν μόνιμα σύμφωνα με την πολιτική του Twitter».

Αναζητήστε το σήμα αυθεντικότητας

Για να αποφευχθεί η πρακτική, το Twitter έχει ένα μπλε σήμα ελέγχου, το οποίο εμφανίζεται στα προφίλ που έχουν πιστοποιηθεί ως αυθεντικά από το κοινωνικό δίκτυο. Το σήμα ελέγχου βοηθά τους χρήστες να ανακαλύψουν πηγές πληροφοριών υψηλής ποιότητας και να είναι βέβαιοι ότι τα tweets που αποστέλλονται από έναν λογαριασμό προέρχονται από νόμιμη πηγή.
  • Το σήμα εμφανίζεται πάνω δεξιά στο προφίλ των χρηστών ακριβώς πάνω από το όνομα, την τοποθεσία και το βιογραφικό. 
  • Εάν εμφανίζεται κάπου αλλού στη σελίδα του προφίλ ενός χρήστη (όπως στο avatar ή στο φόντο), τότε ο λογαριασμός δεν έχει πιστοποιηθεί.
  • Το Twitter συνεχώς επαληθεύει τους λογαριασμούς του, εστιάζονταςσε αυτούς που αναζητούν περισσότερο οι χρήστες και δεν δέχεται αιτήσεις πιστοποίησης από το ευρύ κοινό.
Διαβάστε επίσης για ένα απατηλό DM που έχουμε δει οι περισσότεροι/-ρες στο Twitter:tech.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: