Cocktail blog

Το ταξίδι κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενέχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο

Οι εορτές αποτελούν μια καλή ευκαιρία για ένα μικρό ή μεγαλύτερο ταξίδι, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Επειδή όμως είναι χειμώνας και το ίδιο το ταξίδι ενέχει κάποια ταλαιπωρία, ιδίως για ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, χρήσιμο είναι να σκεφτείτε ορισμένα πράγματα πριν την αναχώρηση ώστε να φτάσετε καλά και να περάσετε καλύτερα.
Το ταξίδι κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενέχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο, τόσο ως προς την ίδια την διαδικασία της μεταφοράς, όσο και ως προς τον προορισμό.
Καταρχάς είναι η εποχή της γρίπης και των κρυολογημάτων. Η παραμονή σε κλειστούς όχι καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι το αεροπλάνο, το λεωφορείο και τα αεροδρόμια με την κοσμοσυρροή ευνοεί τη μετάδοση της γρίπης και άλλων ιών.

Κατά συνέπεια, όσοι είναι πάνω από 65 ετών ή πάσχουν από κάποιο χρόνιο αναπνευστικό ή καρδιολογικό νόσημα θα πρέπει να έχουν φροντίσει πριν το ταξίδι να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.
Με αεροπλάνα...
Αλλά και το κοινό κρυολόγημα είναι δυνατόν να έχει δυσάρεστες συνέπειες στη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού. Η χαμηλή πίεση στη καμπίνα του αεροπλάνου έχει ως συνέπεια να πιέζεται η τυμπανική μεμβράνη του αφτιού. Η λειτουργία όμως της ευσταχιανής σάλπιγγας που συνδέει το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα εξισορροπεί την πίεση εκατέρωθεν της μεμβράνης.
Όταν όμως είμαστε 'κρυωμένοι', οι μαλακοί ιστοί στην περιοχή φλεγμαίνουν και εξοιδούνται (πρήζονται), με αποτέλεσμα η ευσταχιανή σάλπιγγα να κλείνει και να μην είναι δυνατόν να εξισορροπηθεί η πίεση. Για να αποφευχθεί ο τραυματισμός της τυμπανικής μεμβράνης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντισταμινικό μία-δύο ώρες πριν και ένα αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι λίγο πριν την απογείωση ή την προσγείωση.
Αν πάσχετε από οξεία παραρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα κ.λπ.) ή οξεία ωτίτιδα, πιθανώς να είναι προτιμότερο να αναβάλλετε το ταξίδι με το αεροπλάνο καθώς μπορεί να υποστείτε μέχρι και ρήξη του τυμπάνου. Ο ιατρός θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
Επειδή η ατμόσφαιρα του αεροπλάνου είναι αρκετά ξηρή, καλό είναι να πίνετε πολλά υγρά, ιδίως αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας ή ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Προσοχή: τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν το αντίθετο του επιθυμητού αποτέλεσμα, δηλαδή προκαλούν αφυδάτωση.
Χρήσιμο για την αποτροπή του 'συνδρόμου της οικονομικής θέσης' είναι και το περπάτημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το ίδιο ισχύει και στα πολύωρα ταξίδια με το αυτοκίνητο.
...και αυτοκίνητα
Aλλες χρήσιμες συμβουλές κατά το οδικό ταξίδι είναι να αποφεύγετε το διάβασμα και να προσηλώνετε το βλέμμα σας σε απομακρυσμένα αντικείμενα ώστε να μην ζαλιστείτε. Δυσάρεστες επιδράσεις μπορεί να έχει και ένα βαρύ γεύμα πριν το ταξίδι ή η υπερβολική θέρμανση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
Εάν συχνά νιώθετε ναυτία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, μπορείτε να πάρετε δραμαμίνη ή άλλο σκεύασμα κατά της ναυτίας, αλλά σε καμία περίπτωση αν οδηγείτε. Επίσης, ο οδηγός δεν θα πρέπει να έχει πάρει αντισταμινικά ή άλλα φάρμακα που καταστέλλουν το νευρικό σύστημα. Εάν έχετε αμφιβολίες για τα φάρμακα που παίρνετε, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Στο χιονισμένο τοπίο
Πολλοί άνθρωποι συχνά ξεγελιούνται από το παγωμένο, χιονισμένο τοπίο και ξεχνούν ότι το χιόνι αποτελεί άριστη αντανακλαστική επιφάνεια για την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Κατά συνέπεια, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα στη πίστα του σκι, επιβάλλεται η χρήση γυαλιών ηλίου και αντηλιακού με δείκτη προστασίας πάνω από 15 στο πρόσωπο ώστε να αποφύγετε ένα επώδυνο έγκαυμα.
Αν δεν γυμνάζεστε όλο τον χρόνο, μην καταβάλλετε υπερβολική προσπάθεια στο σκι γιατί εκτός από διασκέδαση είναι απαιτητικό σπορ και μπορεί να τραυματιστείτε. Οπωσδήποτε θα περάσετε πολύ καλύτερα στις πίστες αν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, οπότε λίγη αεροβική γυμναστική για αντοχή και ασκήσεις με βάρη για δύναμη θα ωφελήσουν την υγεία αλλά και τις επιδόσεις σας. Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα είναι σκόπιμο να εξεταστούν από τον ιατρό τους.
Να μην ξεχάσω
Πριν από κάθε ταξίδι, δεν πρέπει να ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας, ιδίως αν πάσχετε από κάποιο νόσημα. Όσοι παίρνουν φάρμακα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους επαρκείς ποσότητες στις αρχικές τους συσκευασίες. Το τελευταίο είναι απαραίτητο γιατί αφενός αλλοιώνονται εκτός συσκευασίας και αφετέρου αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες κατά τον έλεγχο στο αεροδρόμιο ή στα σύνορα.
Ειδικά στο εξωτερικό καλό είναι να πάρετε μαζί μια ιατρική γνωμάτευση όπου θα αναφέρεται η πάθησή σας καθώς και η δραστική ουσία των φαρμάκων που παίρνετε γιατί η εμπορική ονομασία πιθανόν να διαφέρει. Φροντίστε να έχετε τα φάρμακα μαζί σας και όχι σε δυσπρόσιτη βαλίτσα.
Ειδικές κατηγορίες
Τα ταξίδια αποτελούν μια ευχαρίστηση που δεν πρέπει να στερείται κανείς, ακόμα κι όταν πάσχει από χρόνιες ασθένειες. Aλλωστε, η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές προς ορισμένες ειδικές κατηγορίες ταξιδιωτών:
  • Εγκυμοσύνη - Συνίσταται τα αεροπορικά ταξίδια να αποφεύγονται πέντε έως έξι εβδομάδες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού ή όταν υπάρχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (ομάδα υψηλού κινδύνου). Καλό είναι να μην ταξιδέψετε με βρέφος μικρότερο των δύο εβδομάδων.
  • Σακχαρώδης διαβήτης - Ενημερώστε την αεροπορική εταιρεία πριν το ταξίδι ώστε να σας παρασχεθεί ειδικό γεύμα. Έχετε μαζί σας κάποιο χυμό, καραμέλα κλπ για τυχόν υπογλυκαιμική κρίση και μην ξεχάσετε τον μετρητή σακχάρου. Εάν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, φάτε ένα καλό πρόγευμα πριν ξεκινήσετε το πρωί και ξεκουραστείτε μετά από δύο ώρες διαρκούς οδήγησης. Οπωσδήποτε σταματήστε αμέσως αν αισθανθείτε οποιαδήποτε αδιαθεσία.
  • Καρδιοπάθειες - Αν η κατάσταση σας δεν είναι σταθερή, αναβάλλετε το ταξίδι. Δεν επιτρέπεται το ταξίδι πριν περάσουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά από ένα έμφραγμα. Ενημερώστε την αεροπορική εταιρεία για τις ιδιαίτερες διατροφικές σας ανάγκες. Αν χρειάζεστε οξυγόνο, θα πρέπει να ενημερωθεί η αεροπορική εταιρεία τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα και να δοθεί ιατρική γνωμάτευση. Οι επιβάτες δεν επιτρέπεται να έχουν δικές τους φιάλες οξυγόνου.
  • Πνευμονοπάθειες - Ταξιδέψτε μόνο αν η κατάστασή σας είναι σταθερή. Ρωτήστε τον ιατρό σας αν θα χρειαστείτε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης εξαιτίας της χαμηλής πίεσης στην καμπίνα. Ανάλογο πρόβλημα ίσως αντιμετωπίσετε αν θέλετε να περάσετε τις εορτές σε μεγάλο υψόμετρο. Ως προς τη παροχή οξυγόνου, ισχύει ότι και στους καρδιοπαθείς.
  • Αρθρίτιδες - Ταξιδέψτε με όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα μαζί σας. Προτιμήστε τις βαλίτσες με ρόδες. Κάντε συχνές στάσεις με το αυτοκίνητο ώστε να ξεκουράζετε το σώμα σας.
  • Επειδή κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ο οποίος θα σας κατευθύνει κατάλληλα. Με λίγη γνώση και σωστό προγραμματισμό, όλοι μπορούν να ταξιδέψουν απρόσκοπτα και να περάσουν υπέροχα και αυτές τις εορτές.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: