Cocktail blog

Ευρωβαρόμετρο: Λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες είναι ικανοποιημένοι από τους όρους εργασίας

Επιδείνωση των όρων εργασίας στη χώρα τους βλέπει το 57% των Ευρωπαίων εργαζομένων τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με τους δικούς τους όρους εργασίας (77% κατά μέσο όρο στην ΕΕ), υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των κρατών μελών, η οποία κυμαίνεται από 94% στη Δανία έως 38% στην Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εκφράζουν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης όσον αφορά το ωράριο εργασίας τους (80%), καθώς και την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (85%).

Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι πάνω από το 80% των ερωτηθέντων στη Δανία, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες θεωρεί τους όρους εργασίας στη χώρα του ικανοποιητικούς. Σε επίπεδο μεμονωμένων εργαζόμενων, η Δανία έρχεται επίσης πρώτη, με το 94% των εργαζόμενων να είναι ικανοποιημένοι με τους όρους εργασίας, ακολουθούν στη δεύτερη θέση η Αυστρία και το Βέλγιο, με 9 στους 10 εργαζόμενους να δηλώνουν ευχαριστημένοι, και έπονται η Φινλανδία (89%), το Ηνωμένο Βασίλειο και η Εσθονία (και οι δύο 88%).
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στην αντίθετη πλευρά, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης σε επίπεδο χώρας (16%) και είναι η μόνη χώρα όπου λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες που εργάζονται είναι ικανοποιημένοι με τους τρέχοντες όρους εργασίας τους (38%). Σε μικρότερο βαθμό, τα επίπεδα ικανοποίησης είναι χαμηλότερα σε επίπεδο χώρας στην Κροατία (18%), την Ισπανία (20%), την Ιταλία (25%), τη Βουλγαρία (31%), τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία (32% για καθεμία), αλλά και στη Σλοβακία (36%) και την Πολωνία (38%).
Η απόκλιση στα επίπεδα ικανοποίησης δεν οφείλεται μόνο στην κρίση που επηρεάζει το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο. Δικαιολογείται και από τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά κάθε κράτους σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο, την κοινωνική πολιτική και το εργατικό δίκαιο, τα οποία μπορεί να είναι ισχυρότερα ή ασθενέστερα, ανάλογα με τις εθνικές καταστάσεις στις διάφορες χώρες της ΕΕ.
Περιθώρια βελτίωσης
Ορισμένα ευρήματα τείνουν να επιβεβαιώσουν την αύξηση της έντασης της εργασίας. Το άγχος είναι σαφώς ο πιο σημαντικός κίνδυνος, από τον οποίο αισθάνονται ότι απειλούνται οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας (53% των ερωτηθέντων που εργάζονται). Επιπλέον, η δυσαρέσκεια για το φόρτο εργασίας, το ρυθμό εργασίας και τις μεγάλες ημέρες εργασίας (πάνω από 13 ώρες) είναι πιο διαδεδομένη απ’ ότι άλλα ζητήματα, όπως η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα καθήκοντα ή οι ανεπαρκείς περίοδοι ανάπαυσης σε εβδομαδιαία ή ετήσια βάση. Όσον αφορά την οργάνωση της εργασίας, σε σχέση με την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν του παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιεί ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας·
Στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στο χώρο εργασίας, λιγότεροι από ένας στους τρεις εργαζόμενους δήλωσε ότι υπάρχουν στο χώρο εργασίας του μέτρα για την αντιμετώπιση των νεοεμφανιζόμενων κινδύνων (π.χ. των κινδύνων που προκαλούνται από τις νανοτεχνολογίες ή τη βιοτεχνολογία) ή μέτρα που απευθύνονται στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και εκείνους που πάσχουν από χρόνιες νόσους.
Μαζί με το άγχος, η κακή εργονομία θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς κινδύνους στην εργασία, καθώς το 28% πιστεύει τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις και τις κουραστικές ή επώδυνες στάσεις και θέσεις ως βασικό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας του. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 24% όσον αφορά τους κινδύνους που προκαλούνται από την ανύψωση, τη μεταφορά ή τη μετακίνηση φορτίων σε καθημερινή βάση.xe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: