Cocktail blog

Η κάνναβη σε χαλαρώνει τώρα, αλλά σε κρατάει άυπνο στο μέλλον

Το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα έχει η μακροχρόνια χρήση της κάνναβης απ' αυτό που περιμένουν κάποιοι χρήστες, οι οποίοι την επιλέγουν ως... χαλαρωτικό πριν από τον ύπνο. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν καθηγητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον Τζίλες Τσέντα του Τμήματος Ψυχιατρικής, η μακρόχρονη χρήση μαριχουάνας δημιουργεί κάποια στιγμή προβλήματα αϋπνίας
στους χρήστες.Αυτές τις στιγμές χαλάρωσης θα τις πληρώσει στο μέλλον, λένε επιστήμονες...
Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη χρήση κάθε επιμέρους ναρκωτικού με τυχόν σοβαρά προβλήματα ύπνου (ως τέτοια θεωρήθηκαν περιστατικά κατά τα οποία παρατηρούνταν προβλήματα αϋπνίας τις μισές μέρες του μήνα) αλλά και την ηλικία έναρξης της χρήσης.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι χρόνιοι χρήστες μαριχουάνας αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα στο να κοιμηθούν αλλά και στο να κοιμηθούν χωρίς διακοπές, με αποτέλεσμα να παραπονούνται ότι δεν ξεκουράζονται ή να νιώθουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα προβλήματα αϋπνίας φαίνεται να διπλασιάζονται, πάντα σύμφωνα με την έρευνα, σε όσους ξεκίνησαν τη χρήση μαριχουάνας πριν από τα δεκαπέντε τους χρόνια.

Η νέα αυτή μελέτη έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία φαίνεται να εντείνεται διεθνώς η τάση για νομιμοποίηση της χρήσης της μαριχουάνας. Στις ΗΠΑ, περίπου οι μισοί ενήλικοι παραδέχονται ότι έχουν κάνει χρήση της εν λόγω ουσίας κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ η χρήση της μαριχουάνας εμφανίζει συνεχή αύξηση στους νέους μετά το 2007. Δύο αμερικανικές πολιτείες (του Κολοράντο και της Ουάσιγκτον) έχουν ήδη προχωρήσει στη νομιμοποίηση της χρήσης της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ σε άλλες 21 πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπεται η χρήση μόνο για ιατρικούς σκοπούς.

«Με δεδομένο ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στη μαριχουάνα στο μέλλον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις συνέπειες από τη χρήση της στην υγεία, αλλά και συγκεκριμένα στον ύπνο, ένα θέμα που δεν είναι ευρέως γνωστό», δήλωσε ο ερευνητής ψυχίατρος Μάικλ Γκάντνερ.
(Πηγή: ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: