Με σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση επιπλοκών της
Η κατανάλωση 15 γρ. μελιού την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης συγκριτικά με γλυκαντικές ουσίες με την ίδια περιεκτικότητα σε γλυκόζη
Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάποιων επιπλοκών της παχυσαρκίας φαίνεται να έχει, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, το μέλι. Και αυτό γιατί η κατανάλωση 15 γρ. μελιού την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης συγκριτικά με γλυκαντικές ουσίες με την ίδια περιεκτικότητα σε γλυκόζη. «Τα ευρήματα της
εξάμηνης αυτής μελέτης έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού ίσως να καθυστερεί ή να προλαμβάνει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια», ανέφερε η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Στη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε στο 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, συμμετείχαν 30 υγιή παχύσαρκα κορίτσια μέσης ηλικίας 11,5 χρόνων με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από την 90η θέση. «Στόχος της μελέτης, όπως διευκρίνισε η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, ήταν να εξεταστεί επιστημονικά η επίδραση που έχει το μέλι συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης σε παχύσαρκα παιδιά».
Το μέλι
Το μέλι είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις διαιτητικές, βιολογικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η θερμιδική, αντιβακτηριδιακή αλλά και αντιοξειδωτική του δράση, το κατατάσσει σε μια από τις σημαντικότερες γλυκαντικές ουσίες που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αποτελέσματα διαφόρων παρεμβατικών μελετών σε ενήλικες έδειξαν ότι το μέλι έχει μικρότερη επίδραση στην αύξηση της γλυκόζης πλάσματος και ινσουλίνης ορού, ενώ επιπρόσθετα έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Η χημική σύνθεση του μελιού ποικίλει από είδος σε είδος.
Τα συστατικά που περιέχει είναι:
*Κύρια στοιχεία: Νερό 17%, Γλυκόζη 31%, Φρουκτόζη 38%, Μαλτόζη 7.5%, Σακχαρόζη 1.5 %, άλλα Ζάχαρα περίπου 12%.
*Δευτερεύοντα στοιχεία: Οξέα, Ένζυμα, Βιταμίνες, και άλλους Αντιβιοτικούς παράγοντες.
*Βιταμίνες: A, Β2, B3, Β6, Β3, C, K, Βιοτίνη, Φολικό οξύ.
*Μεταλλικά άλατα: Ασβέστιο, Νάτριο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Χλώριο, Φώσφορο, Θείο, Ιώδιο, Αργίλιο, Βόρειο, Χρώμιο, Χαλκό, Λίθιο, Νικέλιο, Μόλυβδο.
Τα ζάχαρα του μελιού συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη εμπορίου παρουσιάζουν την εξής διαφορά, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγεία: Η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση, δηλαδή μεταφορείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων των λαχνών του εντερικού σωλήνα συλλαμβάνουν τα μόρια φρουκτόζης και τα μεταφέρουν μέσα στα κύτταρα. Έτσι η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης καθορίζεται από την διαθεσιμότητα του χημικού μεταφορέα, γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης. Αντίθετα η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης. Έτσι η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στο αίμα, και προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Σύγχρονη επιδημία
Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, και ο όρος «επιδημία» χρησιμοποιείται συχνά στις μέρες μας για να περιγράψει την δραματική αύξηση της συχνότητας της. Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%. Δεδομένου ότι στη Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100,000 γεννήσεις τον χρόνο, σε 18 χρόνια (από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση) θα υπάρχουν 1,800,000 παιδιά και εφήβοι. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αυτή τη χρονική στιγμή, 600,000 παιδιά και έφηβοι (30% του 1,800,000) είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!
Οι συνήθεις επιπλοκές της παχυσαρκίας
Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στην παιδική και εφηβική ηλικία οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή. Η δραματική αύξησή της είναι στενά συνδεδεμένη με την αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας ενηλίκων. Οι συνήθεις επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι: Καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραχές του ενδοθηλίου, ινσουλινοαντοχή, διαβήτης τύπου 2. Ευθύνεται επίσης για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών της δημόσιας υγείας. Για τους λόγους αυτούς η παχυσαρκία θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές απειλές της δημόσιας υγείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Κάνει…θαύματα η «έξυπνη» λιποαναρρόφηση
ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ 4D
ΘΑΥΜΑΤΑ στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής κάνει η «έξυπνη» λιποαναρρόφηση, η οποία στη νέα εξελιγμένη μορφή 4D έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί το λίπος χωρίς να προκαλεί τραύματα στους ιστούς, δημιουργώντας μυώδες αθλητικό σώμα! «Η «έξυπνη» 4D λιποαναρρόφηση αφαιρεί το λίπος από τις παρακείμενες μυϊκές ομάδες, τονίζοντας καλύτερα τον υπάρχοντα μυϊκό ιστό», αναφέρει ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου και συμπληρώνει: «Η εξέλιξή της σε σχέση με τη 3D λιποαναρρόφηση είναι ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρούμε το λίπος δημιουργώντας παράλληλα γραμμώσεις και σύσφιξη όχι μόνο στην κοιλιακή χώρα, αλλά και στους βραχίονες, το στήθος, τους γλουτούς, τους μηρούς, τα ισχία και την πλάτη μεταμορφώνοντας και βελτιώνοντας το σώμα σε μόνιμη βάση. Σύμφωνα με τους πλαστικούς χειρουργούς η «έξυπνη» 4D λιποαναρρόφηση επιτρέπει επίσης τη φυσική προβολή των μυών και τη φυσική κίνηση των μυϊκών ομάδων.
«Το λίπος αφαιρείται προσεκτικά, το σώμα σμιλεύεται με λιπογλυπτική, εγχέοντας λίπος όπου είναι απαραίτητο. Έτσι μπορούμε να προσθέσουμε όγκο και να τονίσουμε το υφιστάμενο μυϊκό σύστημα ώστε να διαμορφώσουμε γράμμωση και το σχήμα που θέλουμε», διευκρινίζει ο Δρ. Αθανασίου και προσθέτει: «Με τις παραδοσιακές τεχνικές λιποαναρρόφησης, τα πολύ ευαίσθητα αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία στο επιφανειακό στρώμα τραυματίζονταν προκαλώντας συχνά ουλές ακόμη και διάσπαση του ιστού. Με τη νέα τεχνική, τα αιμοφόρα αυτά αγγεία προστατεύονται, αναγνωρίζοντας τον επιθυμητό προς αναρρόφηση λιπώδη ιστό, από τους υπόλοιπους ιστούς, όπως τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα». Η 4D είναι πραγματικά το μέλλον της λιποαναρρόφησης και λιπογλυπτικής, καθώς έχει τη δυνατότητα αφαίρεσης λίπους από δύσκολες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, χωρίς να προκαλεί τραυματισμούς και ουλές.
«Με τη 4D λιποαναρρόφηση μπορούμε να δώσουμε στο σώμα στρογγυλό πρότυπο με τονισμένους γλουτούς αλλά και ορατούς κοιλιακούς μυς», αναφέρει ο Δρ Αθανασίου και προσθέτει: «Έτσι το σώμα αποκτά μορφή ενός τελικού V μεταξύ του κάτω μέρους της πλάτης και των γλουτών, κάνοντας λιποαναρρόφηση στο κάτω μέρος πλάτης και ανάμεσα στους γλουτούς».
Η λιποαναρρόφηση γίνεται με ειδική κάνουλα VASER και το τελικό αποτέλεσμα είναι προβολή στην πρόσθια - οπίσθια αλλά και προφίλ εικόνα του σώματος, δίνοντας όγκο. Στην κοιλιά αφαιρείται λίπος και αναδεικνύονται οι τενόντιες εγγραφές, δηλαδή σημεία που ενώνονται οι μύες. Έτσι διαγράφονται οι μύες, δίνοντας την εικόνα της γυμνασμένης κοιλιάς (γράμμωση 6 pack).
Η επέμβαση γίνεται με ελαφρά νάρκωση και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:
*Σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού άλγους.
*Λιγότερα οιδήματα.
*Αναρρόφηση μεγαλύτερης ποσότητας λίπους χωρίς να προκληθούν κακώσεις στους πέριξ ιστούς και στα μικροαγγεία. Άρα λείο δέρμα και καλή επούλωση.
*Μείωση του χρόνου επέμβασης στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 50%.
*Καλύτερη διαμόρφωση & σύσφιγξη (γραμμωμένη κοιλιά, σφικτή μέση, μυώδη μπράτσα, σφικτοί μηροί, ανορθωμένοι γλουτοί).
*O ασθενής πλέον φεύγει την ίδια ημέρα.
*Η επάνοδος στην εργασία γίνεται σε 2-3 ημέρες, ενώ στο γυμναστήριο μετά από ένα μήνα.sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου