Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν την ασθένεια στη Σκοτία ανάμεσα σε 37.000 άτομα που έχουν γεννηθεί το 1921, ενώ σε μια δεύτερη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 26.000 σουηδικά δίδυμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν βορειότερα, το πιο πιθανό ήταν να πάσχουν από άνοια.Μελέτη των επιστημόνων του
Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζουν στις βόρειες χώρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έλλειψη του ηλιακού φωτός, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.
Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν την ασθένεια στη Σκοτία ανάμεσα σε 37.000 άτομα που έχουν γεννηθεί το 1921, ενώ σε μια δεύτερη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 26.000 σουηδικά δίδυμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν βορειότερα, το πιο πιθανό ήταν να πάσχουν από άνοια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μη έκθεση σε βιταμίνη D, η οποία γίνεται στο δέρμα από τη δράση του ηλιακού φωτός, έχει αποδειχθεί να συνδέεται με υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.
Στη Σκωτία, η μελέτη αποκάλυψε μια σημαντική αλλαγή στον κίνδυνο της νόσου ανάλογα με το πού ζούσαν οι άνθρωποι σαν έναν ενήλικες, αλλά δεν υπήρξε καμία αλλαγή σε σχέση με το που έζησαν ως παιδιά. Στη Σουηδία, βρήκαν ότι τα δίδυμα που ζουν στο βορρά είχαν δύο ή τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με εκείνων στα νότια, ενώ οι αντιπροσωπευτικοί παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, και τα γονίδια ήταν παρόμοια.
Ο Δρ Τομ Russ από το Κέντρο Ερευνών για την Άνοια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Αν αυτή η γεωγραφική διαφοροποίηση του κινδύνου άνοιας είναι το αποτέλεσμα ενός ή περισσότερων περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου, και αν αυτές θα μπορούσαν να βελτιωθούν στο σύνολο του πληθυσμού, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να μειωθούν στο ήμισυ τα ποσοστά άνοιας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου