Ενα εκατομμύριο Ελληνες φορολογούμενοι έκαναν κινήσεις άνω των 300.000 ευρώ, την περίοδο 2000 – 2012. Το εντυπωσιακό αυτό νούμερο διαπίστωσαν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) από τον
έλεγχο των 65 CD στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις λογαριασμών (εκτός των λογαριασμών όψεως), καταθέσεων και εμβασμάτων των φυσικών προσώπων για τη χρονική περίοδο από 2000 μέχρι και 2012.
Μάλιστα σημειώνουν ότι για τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής καθώς και για τις δεσμεύσεις λογαριασμών που έχουν γίνει, έχει ενημερωθεί η νέα κυβέρνηση.
Από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία:
1. Εχουν ήδη δεσμευθεί λογαριασμοί με καταθέσεις από 100 εκατομμύρια έως 1 δισ. ευρώ.
2. 840 φυσικά πρόσωπα ανήκουν στην κατηγορία των πολύ μεγάλων καταθετών. Ανάμεσά τους γιατροί και φαρμακοποιοί που εντοπίστηκαν με τραπεζικές καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
3. Τα επαγγέλματα των μεγαλοκαταθετών. Στη μακρά λίστα των μεγαλοκαταθετών περιλαμβάνονται αγρότες, ένας δημοσιογράφος που εμφανίζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, μεσίτες, αρχιτέκτονες, υπηρεσίες τήρησης λογιστικών γραφείων αλλά και ενοικιάσεις γραφείων.
4. Στη λίστα υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που εμφάνιζαν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα από 10.000 έως 50.000 ευρώ και εντοπίστηκαν με καταθέσεις εκατομμυρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν αυτή τη στιγμή από την έρευνα, εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθούν ακόμα και 2 δισ. ευρώ. Επίσης, με βάση πληροφορίες, στις προθέσεις του νέου οικονομικού επιτελείου είναι να στελεχώσει τις δύο υπηρεσίες (ΚΕΦΟΜΕΠ και ΣΔΟΕ) που ασχολούνται με τον έλεγχο των εμβασμάτων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα με τον έλεγχο των 65 CD.
Παράλληλα, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να επανελεγχθούν παλαιότερες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, οι οποίες είχαν τεθεί στο αρχείο ως περαιωμένες.
Συγκεκριμένα, έχουν ήδη δοθεί εντολές στα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα και τις εφορίες να επανελεγχθούν ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής που είχε επεξεργαστεί η Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70Α. Πρόκειται για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, οι οποίες έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες, αποφασίζοντας σημαντική μείωση ή ακόμα και τη διαγραφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί στους φορολογούμενους από τις ελεγκτικές αρχές. Σημειώνεται ότι η «Επιτροπή του άρθρου 70Α» συστάθηκε στις 31 Μαΐου του 2012 με στόχο να ξεμπλοκάρει τις δικαστικές αίθουσες από σωρεία φορολογικών υποθέσεων!
ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου