Από τη μια η αρχηγική εμφάνιση για τα 5 χρόνια λειτουργίας του ιστότοπου iskra και από την άλλη η χθεσινή παρουσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συναντήσει μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, φουντώνουν τα σενάρια για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού.
Το γεγονός, πως σήμερα το βράδυ ο Δημήτρης Στρατούλης μιλάει στον Βόλο σε εκδήλωση "Το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε! Συνεχίζουμε...", δίνει χαρακτήρα "προεκλογικής εκστρατείας" από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φαίνεται να κάνει τις πρώτες προπαρασκευαστικές κινήσεις και επαφές καταμετρώντας δυνάμεις την ώρα που οι προσυνεδριακές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει.
Το θέμα για τον πρώην υπουργό είναι το πλέγμα των συμμαχιών που θα δημιουργήσει κινούμενος στον ευρύτερο χώρο της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αρκετές φίλιες τάσεις, αλλά και πρόσωπα, που δεν είναι ενταγμένα σε κάποιον χώρο μέσα στο κόμμα, τον ακολουθούν.
Το "χτύπημα" χθες για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν διπλό, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε, παρουσία του Δημήτρη Στρατούλη, έδειξε για άλλη μια φορά πως η "απόσταση της Βουλής από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύ μεγάλη."
Επανέλαβε πως η σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο εκβιασμού δεν συνιστά συμφωνία, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για τη νομοθέτηση των προαπαιτουμένων.
Καταλύτης των εξελίξεων θα είναι η ημερομηνία που η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ψήφισή της, θα σημάνει για την Αριστερή Πλατφόρμα την οριστική απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από το πρόγραμμα του. Θα αποτελέσει, συνεπώς την καλύτερη αφορμή για τα στελέχη που θέλουν να αποχωρήσουν, ανάμεσα σε αυτούς και οι τέσσερις βουλευτές της ΚΟΕ, που φαίνεται πως περιμένουν την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού
Το "χαρτί" του εκλογικού αιφνιδιασμού μπορεί να είναι κάτι που δεν εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, όμως εισηγήσεις σε αυτή την κατεύθυνση φέρεται να δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας.
Το βασικό επιχείρημα αναφέρει πως ακολουθώντας αυτό το σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευτεί την κοινωνική αποδοχή και την δημοσκοπική πρωτιά που ακόμα έχει, αλλά και τη μη ύπαρξη απειλητικού αντιπάλου απέναντί του.
Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός μέσα από την προσφυγή στις κάλπες θα αναζητήσει μια νέα ισχυρή πλειοψηφία προκειμένου να εφαρμόσει την συμφωνία, η οποία μόλις θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή.
Παράλληλα σχηματίζοντας τις εκλογικές λίστες, χωρίς τη συμμετοχή των στελεχών της Αριςτερής Πλατφόρμας, θα δώσει πολύ λίγο χρόνο στον Παναγιώτη Λαφαζάνη να ετοιμαστεί κατάλληλα για την κάθοδο στις εκλογές.
Η συμμαχία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε επίπεδο ψηφοδελτίων θεωρείται πολύ πιθανή από την πλευρά της μειοψηφίας.
Στην περίπτωση που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιλέξει την ρήξη και τη δημιουργία δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας θα γίνει η τρίτη δύναμη στη Βουλή, αφου θεωρείται βέβαιο πως θα έχει περισσότερους από 17 βουλευτές που έχουν η Χ.Α και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.
Την συμφωνία περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου
Με το βλέμμα αποκλειστικά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, παρακολουθώντας, όμως στενά στην Κουμουνδούρου τις κινήσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο πρωθυπουργός τηρεί στάση αναμονής αποφεύγοντας οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση.
Η τελευταία καταγραφή των συσχετισμών θα γίνει με την ψήφιση του τρίτου προγράμματος. Μέχρι τότε, όμως καθόλου τυχαία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επαναφέρουν με κάθε ευκαιρία στο τραπέζι το θέμα του κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τονίζουν είναι, πως "υπάρχουν ηθικοί κώδικες στο κόμμα" προτρέποντας ουσιαστικά τους διαφωνούντες να παραδώσουν την έδρα τους.
Οι προσυνεδριακές διαδικασίες
Κανονικά συμμετέχει σε όλο τον σχεδιασμό για την προετοιμασία του Συνεδρίου η Αριστερή Πλατφόρμα. Την Επιτροπή Θέσεων θα ηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου θα στελεχωθεί με πρωτοβουλία του γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη. Τα στελέχη που θα απαρτίσουν τις δυο επιτροπές θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Μετά και την παρέμβαση του Αλέξη Μητρόπουλου στον Real FM φαίνεται πως και οι ¨ΠΑΣΟΚγενείς¨ είναι αποφασισμένοι να παίξουν έναν ξεχωριστό ρόλο σε αυτό τον εσωκομματικό αγώνα δρόμου, ανάμεσα στα δυο αντίπαλα μέρη.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για τον "τρίτο πόλο" που δεν έχει έκφραση στα σημερινά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, προικονομώντας στην ουσία παρεμβάσεις προς της κατεύθυνση της περαιτέρω διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου