Θύμα των capital controls έπεσε και ο ελληνικός αθλητισμός. Οι ομοσπονδίες δεν έχουν δυνατότητα να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό για να πληρώσουν τις συμμετοχές των αθλητών τους σε διεθνείς διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να ρισκάρουν ακόμα και τις προκρίσεις των πρωταθλητών μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι προετοιμασίες εκτός Ελλάδος ματαιώθηκαν, χρήματα από προκαταβολές χάθηκαν, οι αθλητές δεν γνωρίζουν εάν θα αγωνιστούν, οι παράγοντες εκλιπαρούν για βοήθεια τους εκτός Ελλάδος ομόλογούς τους, μετρώντας τις πληγές από τις νέες οικονομικές συνθήκες.
Ετσι, σε... εξωτερικό δανεισμό και έρανο έχουν προχωρήσει πολλοί από τους Ελληνες παράγοντες για να καλύψουν τις συμμετοχές των εκπροσώπων των αθλημάτων τους σε διοργανώσεις. Για να πάρει μέρος ένας αθλητής σε κάποιον διεθνή αγώνα, η ομοσπονδία οφείλει να προπληρώσει τη συμμετοχή του, αλλά και ένα μέρος από τα έξοδα για τη διατροφή και τη διαμονή του. Και εδώ έρχονται τα capital controls. Οι ομοσπονδίες δεν μπορούν να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό διότι δεν είναι επιχειρήσεις, και οι εμπνευστές της νέας οικονομικής πραγματικότητας δεν είχαν μεριμνήσει για την επίλυση παρόμοιων προβλημάτων.
«Ευτυχώς οι επιτυχίες της ελληνικής κωπηλασίας έχουν φέρει κοντά της τους συμπατριώτες μας από το εξωτερικό. Ζητήσαμε, πριν από λίγες ημέρες, τη συνδρομή των φίλων του αθλήματος που βρίσκονται εκτός χώρας, και αυτοί κάλυψαν τις συμμετοχές των εκπροσώπων της Ελλάδος στα πρόσφατα παγκόσμια πρωταθλήματα κάτω των 23 ετών. Εκεί οι αθλητές μας φιλοξενήθηκαν σε χώρους χαμηλού κόστους με χορηγό την Παγκόσμια Ομοσπονδία», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κωπηλασίας, Γιάννης Καρράς. Σε αυτήν τη διοργάνωση, η Αμαλία Τσιάβου στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η κωπηλασία κάλυψε με... δανεισμό από το εξωτερικό και τη συμμετοχή των εφήβων στο αντίστοιχο Παγκόσμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο (5-9/8).
Από τα βασικά θύματα των capital controls είναι οι γυμναστές μας. Οι πρωταθλητές και οι πρωταθλήτριες της ενόργανης και της ρυθμικής δεν πήραν μέρος σε προετοιμασίες στο εξωτερικό και κινδυνεύουν να πάνε –εάν τελικά πάνε– στα παγκόσμια πρωταθλήματα, από τα οποία θα κριθούν οι προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς, χωρίς συμμετοχή σε «δυνατούς» αγώνες. Η ψυχολογική κατάσταση των γυμναστών μας βρίσκεται στο ναδίρ ενώ η ομοσπονδία έχασε αρκετά χρήματα από αυτά που είχε στείλει για προκαταβολές. «Πρόκειται για μεγάλη καταστροφή. Χάθηκε το 60% της προετοιμασίας των παιδιών. Υπάρχει ανασφάλεια στους γυμναστές και τους προπονητές, διότι φοβούνται πως οι κόποι τριών χρόνων θα πάνε χαμένοι διότι δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχαμε προπληρώσει το 50% για αγώνες στη Σόφια, στην Αυστρία και τη Βουδαπέστη, και ούτε οι αθλητές μπόρεσαν να πάνε και τα χρήματα χάσαμε. Τώρα προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΓΟ, Θανάσης Βασιλειάδης.
Η ελληνική γυμναστική θα χρειαστεί να κάνει άλματα για να ξεπεράσει τα προβλήματα. Μέσα στις επόμενες ημέρες πρέπει να προπληρωθεί η συμμετοχή των γυμναστών για τα Παγκόσμια. Οι ιθύνοντες του αθλήματος χρησιμοποίησαν τις γνωριμίες τους στην Παγκόσμια Ομοσπονδία και κατάφεραν να πάρουν μία παράταση για την καταβολή των χρημάτων. Εάν, όμως, δεν πληρωθούν, οι γυμναστές μας θα δεχτούν... κόκκινη κάρτα. «Ζητήσαμε από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού να μεσολαβήσει στο υπουργείο Οικονομικών για άδεια εξαγωγής συναλλάγματος. Υποβάλαμε αίτηση και στις τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόμαστε και ελπίζουμε μέσα στις επόμενες ημέρες να μας δώσουν άδεια για να στείλουμε τα χρήματα στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.
Στον «αέρα» βρίσκεται και η ελληνική πάλη. Το άθλημα που έχει συνδυαστεί με την αθλητική ιστορία της χώρας και έχει φέρει στην Ελλάδα δεκάδες μετάλλια από Ολυμπιακούς Αγώνες, πρωταθλήματα κόσμου και Ευρώπης, κινδυνεύει να μην έχει εκπροσώπους στο Ρίο. «Τόσα όνειρα και τόσος κόπος κινδυνεύουν να πάνε χαμένα. Μέσα στους επόμενους μήνες έχουμε ευρωπαϊκά και παγκόσμια σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Για να “κλείσουμε” τη συμμετοχή μας και τα ξενοδοχεία χρειαζόμαστε 60.000 - 70.000 ευρώ. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να στείλουμε στο εξωτερικό ούτε σεντ. Τι θα γίνει; Είχαμε μια συνάντηση με τον ΓΓΑ, Ιούλιο Συναδινό, συμμερίστηκε την αγωνία μας και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και παλαιός ολυμπιονίκης, Κώστας Θάνος.
Λύσεις διά της πλαγίας οδού
«Πενία τέχνας κατεργάζεται» και οι Ελληνες παράγοντες του αθλητισμού έχουν επιστρατεύσει όλο το δαιμόνιο που διαθέτει η φυλή μας για να... υπερπηδήσουν τα capital controls. Φίλοι από το εξωτερικό, πληρωμές μέσω τρίτων, δάνεια, αλλά και εξαργύρωση παλαιών «οφειλών» και υποχρεώσεων τέθηκαν στην υπηρεσία του αθλητισμού μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι, για να πάρει μέρος ένας πυγμάχος μας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τα έξοδα θα καλυφθούν από εταιρεία παραγωγής ταινιών.
«Για να στείλουμε τους αθλητές μας στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας, στην Τιφλίδα, ζητήσαμε από τις ομοσπονδίες να πληρώσουν τα εισιτήρια των αθλητών τους και, στη συνέχεια, εμείς θα τους δώσουμε τα χρήματα. Σε ό,τι αφορά τους Μεσογειακούς αγώνες αθλημάτων παραλίας, τα χρήματα θα καλύψει η ΔΕΜΑ (Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων). Τα προβλήματα, όμως, είναι πολλά. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θέλει να μας στείλει τα χρήματα για τις υποτροφίες των αθλητών μας, αλλά εμείς ζητήσαμε να τα “παγώσει” διότι δεν μπορούμε να τα δώσουμε στα παιδιά», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.
Ενας χρόνος έχει απομείνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και οι Ολυμπιακές Επιτροπές θα πρέπει να προπληρώσουν τη διαμονή τους. Κι εδώ αρχίζει η... εξαργύρωση σε γνωριμίες και υποχρεώσεις. «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψω στο Ρίο για να δω τι μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει να βρω λύση. Ευτυχώς, όλοι δείχνουν ευαισθησία και αγάπη για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Καπράλος.
Τυχερή μέσα στη γενικότερη ατυχία ήταν η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος. Αυτές τις ημέρες διεξάγονται στο Καζάν τα παγκόσμια πρωταθλήματα υγρού στίβου και οι ιθύνοντές της είχαν προπληρώσει τις συμμετοχές των αθλητών πριν αρχίσουν τα capital controls. Οι αποστολές, όμως, μετέβησαν στη Ρωσία με ελάχιστα χρήματα. «Δεν πήραν ούτε οδοιπορικά ούτε τίποτα. Οπως όλοι οι Ελληνες, έτσι και η ομοσπονδία μπορεί να σηκώνει 60 ευρώ την ημέρα. Ετσι δώσαμε στον αρχηγό κάθε ομάδας από 1.000 ευρώ για να αντιμετωπίσει τα βασικά έξοδα. Το ποσό είναι ελάχιστο γιατί τα παιδιά θα μείνουν 15 ημέρες και κάθε ομάδα αποτελείται το λιγότερο από 10 άτομα. Δεν υπήρξε καμιά πρόβλεψη για τις ομοσπονδίες. Ο ΓΓΑ μάς είπε ότι έστειλε κάποιο έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν είχαμε καμιά ενημέρωση για την τύχη του.
Για τη συμμετοχή μας στα μεσογειακά κύπελλα θα εγγυηθώ εγώ και θα χρησιμοποιήσω τις γνωριμίες μου. Ζούμε σε μια αβεβαιότητα και δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου