Την επαναφορά του φόρου υπεραξίας από φέτος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να φορολογηθεί το όποιο κέρδος έχει ένας πωλητής ακινήτου την ημέρα που το μεταβιβάζει σε άλλον, σε σύγκριση με την ημέρα που το απέκτησε. Κατά πάσα πιθανότητα, ο φορολογικός συντελεστής θα βρίσκεται στο 20% επί του κέρδους του πωλητή, υπολογιζόμενου με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσουν και συντελεστές παλαιότητας, ώστε να υπάρχει μία μικρή ελάφρυνση για τα παλιά ακίνητα.
Ωστόσο, προς τον παρόν το τοπίο παραμένει θολό σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής του νέου μέτρου. Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΜΙΔΑ Τάσο Βάππα, στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ρητά ότι ο φόρος υπεραξίας θα ισχύσει για όσα ακίνητα θα αποκτηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 και οι νέοι ιδιοκτήτες τους θα φορολογηθούν επί του όποιου κέρδους τους, όταν τα πουλήσουν. Σε αυτήν την περίπτωση, ο φόρος υπεραξίας δεν «αγγίζει» κανέναν από τους ήδη ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη κι αν στο μέλλον πουλήσουν την περιουσία τους.
Οπως, όμως, ανέφερε ο κ. Βάππας, το παραπάνω δεν αναφέρεται στο σχέδιο νόμου για την επιβολή του φόρου υπεραξίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν παρερμηνείες στις υπηρεσίες της Πολιτείας και κατά συνέπεια να επιβαρυνθούν υπέρμετρα και άδικα φορολογικά οι πωλητές των ακινήτων, ακόμη κι αν απέκτησαν το πωληθέν ακίνητο πριν από το 2013.
«Επαναφέρουν το φόρο υπεραξίας, ο οποίος καταργήθηκε στο παρελθόν τρεις τέσσερις φορές, επειδή ποτέ δε λειτούργησε σωστά στην Ελλάδα, λόγω του υπάρχοντος συστήματος. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ο φόρος υπεραξίας ισχύει και λειτουργεί, όμως εκεί δεν υπάρχει φόρος μεταβίβασης, με εξαίρεση το Βέλγιο. Σε περίπτωση που ισχύσουν όσα αναφέρει η εισηγητική έκθεση και η τιμή βάσης της φορολόγησης καθοριστεί με τα ισχύοντα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι άδικος. Ομως, αν δε γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι καταστροφική η φορολογική επιβάρυνση των πωλητών, τη στιγμή που θα έχουν εισπράξει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με την τιμή αγοράς του ακινήτου στο παρελθόν. Αρκεί να αναφερθεί ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων άλλαξαν τρεις φορές μετά το 2005. Οπότε πολλοί θα φορολογηθούν με βάση τις αντικειμενικές αξίες, χωρίς να έχουν εισπράξει υπεραξία και ενώ έχουν ''σκοτώσει'' το ακίνητό τους, για να μπορέσουν σήμερα να επιβιώσουν», τόνισε στον «Α» ο κ. Βάππας.
«Ταφόπλακα» στην κτηματαγορά
«Ταφόπλακα» για την κτηματαγορά θα αποτελέσει η επιβολή του φόρου υπεραξίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Φοροτεχνών Οικονομολόγων Βορείου Ελλάδος, Γιάννη Τύρη. Οπως ανέφερε στον «Α», κανένας δεν πρόκειται να αγοράσει κάποιο ακίνητο στο μέλλον, ενώ θα γνωρίζει ότι θα πληρώσει φόρο 20%, όταν αποφασίσει να το πουλήσει. Τέλος, ως αρνητικό μέτρο, το οποίο επιβάλλεται σε μια ανύπαρκτη και ισοπεδωμένη κτηματαγορά, χαρακτήρισε το φόρο υπεραξίας από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης.agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου