Η νέα συλλογή των Queen, με τίτλο Queen Forever, θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου. Εκτός των υπόλοιπων γνωστών τους τραγουδιών, θα περιλαμβάνει τρία
ακυκλοφόρητα κομμάτια του συγκροτήματος: τη συνεργασία του αξέχαστου Φρέντι Μέρκιουρι με τον Μάικλ Τζάκσον, There Must Be More to Life Than This, το Let Me In Your Heart Again που προέκυψε από τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ της μπάντας The Works (1983), και μία διασκευή της πρώτης σόλο επιτυχίας του Μέρκιουρι, Love Kills, σε συνεργασία με τον Τζόρτζιο Μορόντερ.
Με αυτή την αφορμή, ας ανατρέξουμε στο άγνωστο παρελθόν ενός από τα πιο επιτυχημένα βρετανικά συγκροτήματα των δεκαετιών του 1970 και 1980.
1. Ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννήθηκε με το όνομα Φαρόκ Μπουλσάρα στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στη Ζανζιβάρη, ένα νησί του Ινδικού ωκεανού. Οι γονείς του ήταν περσικής καταγωγής, αλλά κατάγονταν από τη ινδική πόλη Μπουλσάρ (που πλέον ονομάζεται Βαλσάντ), εξ’ ου και το επίθετο. Ο Μέρκιουρι γεννήθηκε με τέσσερα παραπάνω δόντια στο πίσω μέρος του στόματος του, γι’ αυτό και έπασχε από προγναθισμό.
2. Σε ηλικία δέκα ετών ο Μέρκιουρι κέρδισε το σχολικό πρωτάθλημα στο πινγκ πονγκ με τους καθηγητές φυσικής αγωγής του να θεωρούν πως ο Φρέντι διέθετε «ένα πηγαίο ταλέντο στην επιτραπέζια αντισφαίριση».
3. Το 1964 η οικογένεια Μπουλσάρα έφυγε από τη Ζανζιβάρη και μετακόμισε στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο προάστιο του Φέλταμ, σε ένα σπίτι στο νούμερο 22 της λεωφόρου Γκλάντστοουν -παρεμπιπτόντως, τρία στενά παρακάτω από το σπίτι όπου μεγάλωσε ο κιθαρίστας των Queen, ο Μπράιαν Μέι, τον οποίο θα συναντούσε μια πενταετία μετά.
4. Εδώ και χρόνια κυκλοφορούσε, λανθασμένα ο μύθος πως ο Φρέντι υιοθέτησε το επώνυμο Μέρκιουρι, λόγω του δήθεν θαυμασμού του στην… Μελίνα Μερκούρη. Είναι λάθος. Η «μεταμόρφωση» του από Μπουλσάρα σε Μέρκιουρι έγινε στο κομμάτι My Fairy King (1973) που περιέχει τον στίχο «Mother Mercury, look what they've done to me». Ο Μέι ρώτησε το Φρέντι, που ήταν ο συνθέτης, αν η «Mother Mercury» του τραγουδιού αναφέρεται στην μητέρα του και αυτός απάντησε: «Ναι, κι από εδώ και στο έξης θα με φωνάζετε κι εμένα Μέρκιουρι».
5. Στις 13 Ιουλίου 1973 κυκλοφορεί το Queen, το ντεμπούτο άλμπουμ τους. Στο οπισθόφυλλο αναγράφει για πρώτη φορά «κανείς δεν χρησιμοποίησε συνθεσάιζερ», κανόνας απαράβατος για τουλάχιστον επτά χρόνια, μέχρι το άλμπουμ The Game (1980) όταν τους παρέσυρε το ρεύμα της φανκ και της ντίσκο
6. Με αρχικό τίτλο το άκρως υπεροπτικό Over The Top, το άλμπουμ Queen II κυκλοφόρησε στα δισκοπωλεία το 1974 με τον Φρέντι να ποζάρει σαν μια από τις ηρωίδες του, τη Μάρλεν Ντίντριχ στη ταινία Shanghai Express.
7. Ο Ερικ Χολ, εργαζόμενος στην δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ, ισχυρίστηκε αμέσως μετά το θάνατο του Μέρκιουρι πως το πρώτο τους πραγματικά σπουδαίο τραγούδι, το Killer Queen, γράφτηκε γι’ αυτόν: «βρισκόμασταν στο ξενοδοχείο Holiday Inn, κάπου εκεί στις αρχές του 1974, όταν ξαφνικά χτυπάει η πόρτα του δωματίου μου. Είναι ο Φρέντι που με ρωτάει αν μπορεί να περάσει μέσα. Όταν κάθεται στο κρεβάτι μου λεει πως είναι ερωτευμένος μαζί μου και πως το κομμάτι αυτό γράφτηκε επειδή δεν ανταποκρινόμουν στον έρωτα του. Μου είπε πως εγώ είμαι ο «δολοφόνος» [killer] του κομματιού που σκοτώνει τον γκέι [queen] που τον αγαπάει», είχε πει ο Χολ.
8. Τον Μάιο του 1974 το αμερικανικό συγκρότημα Sparks, που τότε βρίσκονται στα ντουζένια τους με το τραγούδι This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us, πλησιάζουν τον Mέι και του λένε ορθά κοφτά πως «φίλε, οι Queen δεν έχουν μέλλον. Αν θες, έλα στη μπάντα μας» για να πάρουν την απάντηση από τον κιθαρίστα: «δεν νομίζω πως είμαστε ακόμη τελειωμένοι»
9. Αρχικά το τραγούδι Bohemian Rhapsody (1975) ονομαζόταν The Cowboy Song και αφηγούταν την ιστορία ενός άντρα που γινόταν δολοφόνος. Στην τελική του εκδοχή, στους στίχους του παρελαύνουν ο ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος, ένας ήρωας της ιταλικής Κομέντια ντελ’ Αρτε ονόματι Σκαραμούς, ο πορτογαλικός χορός φαντάνγκο, ο Φίγκαρο από τις όπερες του Rossini και του Μozart και η αραβική λέξη «μπισμίλα» που χρησιμοποιείται στις προσευχές –η πρώτη φορά που ο Μέρκιουρι επικαλείται τις μεσανατολικές του ρίζες.
10. «Είναι ξεκάθαρο για τι ακριβώς μιλάει το "Bohemian Rhapsody"», είπε ο ντράμερ Ρότζερ Τέιλορ, υπονοώντας πως το τραγούδι αυτό ήταν το «έβγα απ’ τη ντουλάπα» για τον Φρέντι που για πρώτη φορά είχε συμφιλιωθεί με την σεξουαλικότητα του. Και ακούγοντας τον να τραγουδάει «Goodbye everybody / Gotta leave you all behind and face the truth» (αντίο σε όλους, πρέπει να σας αφήσω όλους πίσω και να κοιτάξω την αλήθεια κατάματα), οι περισσότεροι σιγουρεύτηκαν.
11. Το τραγούδι Tie Your Mother Down (1976) γράφτηκε το καλοκαίρι του 1971 απ’ τον Μέι πάνω σε ένα παρατηρητήριο στη Τενερίφη της Ισπανίας, όπου εργαζόταν στα πλαίσια της διπλωματικής του εργασίας στην αστρονομία.
12. Για τον εορτασμό της κυκλοφορίας του άλμπουμ A Day At The Races (1976), τα μέλη των Queen παρευρέθησαν σε μία ιπποδρομία που δόθηκε προς τιμή τους στο Κέμπτον Παρκ. Πριν ξεκινήσει ο αγώνας, ο καθένας τους πόνταρε μυστικά σε ένα άλογο. Εκ των υστέρων, αποδείχθηκε πως είχαν ποντάρει όλοι στο ίδιο άλογο, το οποίο μάλιστα και κέρδισε τον αγώνα!
13. Όποιος έχει τις πρώτες (βρετανικές, όχι αμερικανικές) κόπιες του άλμπουμ Jazz (1978), έχει και την αντίστοιχη αφίσα που απεικονίζει 65 γυμνές γυναίκες να κάνουν το γύρο του γηπέδου του Ουίμπλεντον πάνω σε ισάριθμα ποδήλατα. Η εταιρεία που τους παρείχε τα ποδήλατα, χρέωσε, άμα τη επιστροφή των, το συγκρότημα με «65 νέες σέλες, για λόγους υγιεινής».
14. Στις 7 Οκτωβρίου του 1979 o Μέρκιουρι έδωσε μία παράσταση με το Βρετανικό Βασιλικό Μπαλέτο. Τα τραγούδια στα οποία χόρεψε εκείνη τη μέρα ήταν το Crazy Little Thing Called Love και το Bohemian Rhapsody κι όλοι σηκώθηκαν όρθιοι στο τέλος και τον καταχειροκρότησαν για την εμφάνιση του, η οποία ωστόσο, χαρακτηρίστηκε από τους γνωστές ως «μέτρια» αφού τα πατήματά του στη σκηνή ήταν ασυντόνιστα.
15. Σε ένα live τους, κάπου στη Βρετανία το 1981, ο Μέρκιουρι, υπό την επήρεια κοκαΐνης έδωσε στα σοβαρά εντολή στον υπεύθυνο σκηνής της μπάντας «να πει στις πρώτες σειρές των θεατών να πάνε πιο πίσω επειδή ήταν όλοι τους άσχημοι και να τις αντικαταστήσει με πιο ωραίους φαν του συγκροτήματος». Μετά από λίγο ηρέμησε και δεν έκανε πραγματικότητα την απειλή του.
16. Ο αστικός μύθος λέει πως η συνεργασία Μέρκιουρι-Τζάκσον διακόπηκε απότομα το 1983 επειδή ο, υποχόνδριος με το θέμα των ναρκωτικών, Μάικλ έπιασε επ’ αυτοφώρω τον Φρέντι να κάνει κοκαΐνη πάνω στην κονσόλα ηχογράφησης χρησιμοποιώντας ένα... 100δόλαρο.
17. Στις 5 Οκτωβρίου 1984 οι Queen ξεκίνησαν μια περιοδεία στη Νότια Αφρική και αποφάσισαν να δώσουν μια συναυλία στο Superbowl του Sun City, παρά τις απαγορεύσεις της Βρετανικής Ένωσης Μουσικών που είχε διατάξει από το 1957 καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ στη περιοχή αυτή λόγω του απαρτχάιντ. Μετά το πέρας της, κατηγορήθηκαν από όλους για την πράξη τους αυτή, αν και το συγκρότημα θα ισχυριστεί ότι στις συναυλίες αυτές το κοινό ήταν μεικτό κι όχι αμιγώς λευκό.
18. Το 1985 οι U2 προτάθηκαν στους Queen ως συνοδευτική μπάντα στην επόμενη περιοδεία τους, αλλά ο ίδιος ο Μέρκιουρι είπε όχι επειδή «δεν άντεχε αυτό το διαρκές κήρυγμα και τον διδακτικό τόνο του Μπόνο».
19. Τον Απρίλιο του 1987 ο Φρέντι έκανε εξετάσεις και βγήκαν θετικές στον ιό του AIDS. Στους υπόλοιπους Queen που τον έβλεπαν καταβεβλημένο, τους έλεγε πως «έχω το συκώτι μου, μωρέ, τόσα χρόνια βότκα, καταλαβαίνεις τώρα». Τελικά, ο Μέρκιουρι είπε την αλήθεια στους φίλους του το καλοκαίρι του 1989.
20. Το εξώφυλλο του άλμπουμ The Miracle (1989) -που έδειχνε τους τέσσερις Queen με ενωμένα τα πρόσωπα τους, σχηματίζοντας ένα ενιαίο πρόσωπο- ήταν δημιουργίας του νεαρού τότε σχεδιαστή και γραφίστα Ντέιβιντ Γκρέι, που το δημιούργησε με ένα άγνωστο τότε πρόγραμμα στον υπολογιστή του, που μερικά χρόνια αργότερα, βελτιωμένο, θα ήταν γνωστό παντού ως Photoshop.
21. Το βιντεοκλίπ του Ι’m Going Slightly Mad (1991) απεικονίζει έναν Μέρκιουρι σχεδόν σε ημιθανή κατάσταση να προσπαθεί να κρύψει την αδυναμία του κάτω από πολλά στρώματα ρούχων. Στο βίντεο εμφανίζεται μεν κανονικός, αλλά ο ίδιος, λόγω της αρρώστιας, ζύγιζε λιγότερα από 60 κιλά και προκειμένου να δείχνει ακμαίος, φορούσε τρία διαφορετικά είδη ενδυμάτων.
22. Ο Μέρκιουρι πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 1991 κι αποτεφρώθηκε 72 ώρες μετά στο Κρεματόριο του Δυτικού Λονδίνου στη περιοχή Κένσαλ Γκριν. Η τελετή ξεκίνησε κι έκλεισε με τα δυο αγαπημένα κομμάτια του Φρέντι: αρχικά με το You’ve Got A Friend της Αρίθα Φράνκλιν και για κλείσιμο με το D’ Amor Sull’Ali Rosee από την όπερα Trovatore του Βέρντι, τραγουδισμένο από τη φίλη του, Μονσερά Καμπαγέ.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου