Ισορροπία τρόμου για ακόμη μια φορά στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι σε δύο 24ωρα θα κριθεί η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος κι αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές πολύ πιο σύντομα απ' ότι όλοι περιμένουν.
Η ψηφοφορία της επόμενης Τετάρτης είναι ίσως κρισιμότερη από την προηγούμενη καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η κυβέρνηση θα χάσει και το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών. Κι όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης, μπορεί νομικά να μην υπάρχει θέμα, υπάρχει όμως πολιτικό πρόβλημα.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων, προαπαιτούμενο για τη συμφωνία – γέφυρα με δάνειο άνω των 7 δις ευρώ αλλά και για συνέχιση της ρευστότητας μέσω ELA, είναι ιδιαίτερα σκληρό. Θα κατατεθεί την Τρίτη και πρέπει να ψηφιστεί την Τετάρτη.
Περιλαμβάνει ανατροπές στη φορολόγηση των αγροτών που από το 13% πάει στο 26% ενώ κόβονται και κάποια προνόμια.
Επίσης, σημαντικό «αγκάθι» αποτελεί και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας τόσο για τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει για πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και προστασία οφειλετών, όσο και για τις δυσμενείς αλλαγές που επιφέρει στο δικηγορικό επάγγελμα, κάτι που μπορεί να μη γίνει αποδεκτό από τους βουλευτές – δικηγόρους. Επίσης στα μέτρα περιλαμβάνεται η ίδρυση του Ταμείου ανάπτυξης, οι μειώσεις στις συντάξεις κ.λπ. Πρόκειται για ένα «πακέτο» - φωτιά που ενδεχομένως να προκαλέσει διαρροές βουλευτών απ' όλα τα κόμματα.
Eιδικά ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με καζάνι που βράζει, με χτυπήματα απ' όλες τις πλευρές και με έναν εμφύλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέσα στο κλίμα αυτό κάποιοι φοβούνται ότι η ψηφοφορία θα φέρει ακόμη πιο κοντά τη διάλυση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, τινάζοντας όμως στον αέρα και τη συμφωνία με τους δανειστές, επομένως και την οικονομία.
Την Τετάρτη θα φανεί ξεκάθαρα αν το ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αριστερή Πλατφόρμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και αν θα προστεθούν στους «αντάρτες» και άλλα μέλη. Ο αριθμός 120 είναι το τελευταίο «μαξιλάρι» της κυβέρνησης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και όλοι είναι εναντίον όλων.
Υπό τον τίτλο, «βαδίζοντας για νέο Μνημόνιο: οι επιπτώσεις των πρώτων μέτρων», αναφέρει το άρθρο του iskra: «Η συμφωνία που επικύρωσε η ελληνική Βουλή στις 15/7/2015 αποτελεί τη βάση για ένα τρίτο μνημόνιο και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του Σύριζα. Είναι υφεσιακή, αντιαναπτυξιακή, επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες, δεν προσφέρει καμία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και βάζει τη χώρα σε καθεστώς εποπτείας και εξάρτησης νεοαποικιακού τύπου. Πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί. Αυτό το νόημα του δικού μας όχι στη Βουλή, ένα όχι που ανοίγει θετική προοπτική: αυτήν που επιτρέψει την επιστροφή της κυβέρνησης του Σύριζα στις προγραμματικές της δεσμεύσεις, στους αντίποδες κάθε είδους μνημονιακής πολιτικής.
Η κυβέρνηση Σύριζα οφείλει να αποσύρει τη συμφωνία και να επιστρέψει στο πρόγραμμα με το οποίο ο Σύριζα κέρδισε τις εκλογές και το ιστορικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου. Το μνημόνιο και η υπερλιτότητα δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει εναλλακτική πορεία, η οποία όμως απαιτεί ρήξη με το ασφυκτικό και εκβιαστικό πλαίσιο της ΟΝΕ. Ο Σύριζα πρέπει αμέσως να σχεδιάσει τη νέα πορεία για τη χώρα, την κυβέρνηση και το κόμμα'».Την ίδια ώρα ξαναχτυπούσε ο Στάθης Λεουτσάκος, δεδομένος υποστηρικτής της δραχμής και της Αριστερής Πλατφόρμας.
Με συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ εμφανίστηκε ως αληθινός υπέρμαχος των αρχών του ΣΥΡΙΖΑ, και του Όχι του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
«Θα υπερασπιστούμε τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσουμε σε νέους δρόμους. Στηρίζουμε τον πρωθυπουργό με το Όχι του λαού αλλά δεν πρέπει και δεν μπορεί να μεταλλαχθεί σε μνημονιακό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να καταργήσουμε τα μνημόνια.
Ένα νόμισμα δεν αποτελεί θρησκεία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκύψει σε εκβιασμούς ένας λαός δεν μπορεί να υποκύψει σε εκβιασμούς.
Η νέα κυβέρνηση είναι σε ομηρία. Δεν έδωσαν, ως όφειλαν, 7 δισεκ. ευρώ χρηματοδότηση οι δανειστές, έκοψαν παρανόμως τη χρηματοδότηση για να εκβιάσουν ένα λαό, και ο λαός έδωσε ένα 62% Όχι, αυτό δείχνει ότι ο λαός θέλει να διεκδικήσει το Όχι απέναντι στους δανειστές που είναι οικονομικοί δολοφόνοι».
Aπό την άλλη η Αυγή της Κυριακής φιλοξενεί άρθρο που αποδομεί τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον χαρακτηρίζει «μαθητευόμενο υπουργό». Γράφει χαρακτηριστικά: «Το ξεκίνημα φάνταζε ιδανικό… Όλα τα ΜΜΕ και τα social media αποθέωναν τον υπουργό, βλέποντας στο πρόσωπό του έναν πολιτικό που αντιτίθετο στους δανειστές. Το πρώτο ισχυρό θετικό σοκ ήρθε από την ελπιδοφόρα παρουσία του ήταν με την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον δεύτερο να αναφωνεί: Μόλις σκότωσες την τρόικα», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Το άρθρο χαρακτηρίζει τον τέως υπουργό Οικονομικών «μαθητευόμενο πολιτικό» και υποστηρίζει πως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη «Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία χρεώθηκε, στιγματίστηκε από τη δημιουργική ασάφεια την οποία ο ίδιος παραδέχτηκε, βάζοντας σε μπελάδες την κυβέρνηση».
«Η φωτογράφηση στις 13 Μαρτίου στο «Paris Match» τις ημέρες που υποστήριζε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση ήταν ένα μεγάλο επικοινωνιακό φάουλ για τον υπουργό».
Η Αυγή στο άρθρο της υποστηρίζει πως ο Γ. Βαρουφάκης ήταν εκ των εισηγητών για την διενέργεια του δημοψηφίσματος «Ο ίδιος φέρεται να ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των εισηγητών του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Πριν, δήλωνε: Θα είναι ανοησία να πάμε σε δημοψήφισμα». Παράλληλα αναφέρεται στην συνέντευξη που είχε δώσει ο Γ. Βαρουφάκης στον eniko και τον Ν. Χατζηνικολάου «Κακά τα ψέματα, ένα δημοψήφισμα θα είναι δραχμή ή ευρώ. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε και δεν αφορούσε το δίλημμα»
Συνεχίζοντας τις ευθείες βολές στο πρόσωπο του «γκουρού» του «Game of Theory», όπως τον αποκαλεί η εφημερίδα «Αυγή», αναφέρεται και στον τρόπο που χειρίστηκε τις καταστάσεις την ημέρα της κρίσιμης ψηφοφορίας.
«Στην κρίσιμη χρονική στιγμή του δημοψηφίσματος για εξουσιοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση άδειασε τους ψηφοφόρους του επιλέγοντας να πάει στην Αίγινα για να είναι με την κόρη του. Ανέφερε δε πως αν ήταν παρών θα ψήφιζε Ναι. Λίγες μέρες αργότερα ψήφισε Όχι…».
Απειλεί ο Βαρουφάκη
Η απάντηση του Βαρουφάκη έρχεται υπό μορφήν απειλής. Με συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano. «Είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς, είμαι έτοιμος να επιστρέψω. Ολοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να τον απομακρύνει. Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι «κανείς δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία» και τονίζει: «Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. Ενα πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως καταστροφικό».
Αλλά αποσαφηνίζει ότι «δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο επαναστάτης από τον Τσίπρα, ήταν μία δύσκολη επιλογή». Σε σχέση τέλος με τη μελλοντική του δράση, ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα και ότι οφείλει να το πράξει και για τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε «πρώτο –κατά πάσα πιθανότητα– σε σταυρούς βουλευτή της χώρας». Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κωνσταντοπούλου
Πρόβλημα για τον Τσίπρα αποτελεί η Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Το μνημόνιο που συγκροτήθηκε ως πλαίσιο αποπληρωμής ενός χρέους που δεν έπρεπε να αναλάβει να αποπληρώσει το ελληνικό κράτος και ο ελληνικός λαός αποτελεί εργαλείο εξόντωσης, δολοφονίας όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της Δημοκρατίας. Προωθείται μέσα από αντιδημοκρατικές μεθόδους όπως είναι η παράκαμψη του κοινοβουλίου», ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία της, προαναγγέλλοντας και την μελλοντική της στάση.imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου